Matematik

Tabel f(x)=b*a^x

10. august 2015 af ryaan (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hejsa nedenfor har jeg linket et opave fra min aflevering som jeg er i tvivl om. Opgave 1, skal jeg fortage mig en regression for at bestemme tallene a og b? og hvis ja hvad er a og hvad er b?

b og c, er jeg ikke i familie med så hvis i lige gad og kigge på det kunne det være mega fedt

mvh Ryan


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. august 2015 af SuneChr

Lad året 2006 have værdien x = 0 og lav eksponentiel regression på dataene.
Når forskriften er fundet, skal den benyttes i de efterflg. delspørgsmål.


Brugbart svar (0)

Svar #2
10. august 2015 af Stats

Skærmbillede 2015-08-10 kl. 18.03.19.png

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (2)

Svar #3
10. august 2015 af Soeffi

a) CAS løsning. a= 1,459 og b = 306,5.


Brugbart svar (1)

Svar #4
10. august 2015 af Soeffi

CAS. b) Året er 2015. c) Den årlige vækst er (1.45 -1)·100% = 45%. Fordoblingstiden er 1,8 år.


Brugbart svar (1)

Svar #5
10. august 2015 af Stats

"Beregningen som foregår omme bag computeren, + forklaring"

Fra den lineære regression til eksponentiel regression.

y = b·ax

log y = log (b·ax) = log b + x·log a , som har formen y = αx + β (den lineære funktion)

\\ SAP_{xy}=\sum_{i=1}^{6}(x_i-\overline{x})(y_i-\overline{y})= 2.8722\\ \\ SAK_x=\sum_{i=1}^{6}(x_i-\overline{x})^2=\frac{35}{2}\\ \\ \alpha =\frac{SAP_{xy}}{SAK_x}=0.1641\\ \\ \beta = \overline{y}-\alpha \cdot \overline{x} = 2.4865

Dvs, at man nu har ligningen
log y = log b + x·log a = α·x + β = 0.1641x + 2.4865

Vi får da;

y = ax + b = (10α)x ·10β = 306.5151·2.3311x

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #6
10. august 2015 af 123434 (Slettet)

a)

y=329*1,459

b)

hvornår er f(x)=10000

10000=329*1,45924x

10000/329=1,45924x

log(10000/329)=x*log(1,45924)

x=log(10000/329)/log(1,45924)=9,2 år (10 år)

2006+10=2016

Omsætningen af biografbiletter er 10000 mio dollars i 2016

c)

Fordoblingstid T2=log(2)/log(a) a>1

T2=log(2)/log(1,45924)=1,83

Fordoblingstiden er 1,83 år. Omsætningen af biografbilletter fordobles efter 1,83 år

r=(1,45924-1)*100%=45,924%

Vækstraten er 45,924%, dvs. at omsætningen stiger med 45,924% pr. år


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. august 2015 af Stats

Hov...

I #5

Der skulle have stået

y = ax + b = (10α)x ·10β = 306.5151·1.4592x

Jeg fik tastet eα ind i stedet... 

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. august 2015 af LeonhardEuler

#3,#4,#6 : Det gavner ikke #0, at I beregner denne persons opgaver på N-spire eller i hånden. 

#5 : Der er ikke meget forklaring over det. Snarere en demonstration på beherskelse af en tilfældig formel, desuden benytter en computer sig ikke nødvendigvis af den metode. Disse beregninger og metoder er firma-hemmeligheder. 


Svar #9
11. august 2015 af ryaan (Slettet)

når jeg foretager mig en eksponentiel regression i opgave 1 for jeg 306,52e^0,3779x? nogle der kan forkalre mig det?


Brugbart svar (0)

Svar #10
11. august 2015 af Stats

#9

I #5

Prøv at udskifte log med ln funktionen..

#8

Hvorfor er det ikke en forklaring? Jeg forklare jo, hvordan du kan lave eksponentiel regression - Jeg prøver ikke at forklare om lineær regression

y = b·ax eksponential funktionen... ln y = ln (b·ax) = ln b + x ln a som er en lineær funktion..

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #11
11. august 2015 af Soeffi

#9 ... 306,52e^0,3779x? 

Det er det samme; nogle CAS programmer bruger formen f(x) = b·ax andre bruger f(x) = b·ecx.

Nedenstående er en omregning mellem de to formler:

Dvs: 1,45924x = e0,377916x.


Svar #12
11. august 2015 af ryaan (Slettet)

Altså jeg gøre dette på excel
 skriver dem ind, marker tallene, laver graf hvor jeg vælger eksponentiel regression også for jeg dette, forstår ikke hvad du mener med at udskifte ln?


Svar #13
11. august 2015 af ryaan (Slettet)

#11 mange tak er med


Brugbart svar (0)

Svar #14
11. august 2015 af Stats

y = 306.52·e0.3779x = 306.52·(e0.3779)x = 306.52·1.4592x        ,    e0.3779 = 1.4592

Potensregel: (ab)c = ab·c

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #15
11. august 2015 af ryaan (Slettet)

#6 opgave b er jeg ikke helt klar over? Hvorfor gøre du de ting som du gøre vil du ikke være sød og uddybe hvad det er der sker for mig er det bare tal som står på mit skærm forstår ikke hvorfor du gøre som du gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #16
11. august 2015 af Stats

Du har nu konstrueret en model som følger
         y = b·ax                           (y = 306.5151·e0.3779x)
Hvor x er årene fra 2006 og y er omsætningen i mio. USD.

Hvis du skal bestemme det år, der giver en omsætning på 10.000 mio USD, hvordan vil du så gøre det?

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #17
11. august 2015 af LeonhardEuler

#10 : Det, som du gør, er at transformere den eksponentielle ligning om til et førstegradspolynomium, for hvilket der eksisterer formler til bestemmelse af såkaldte tendenslinje i forhold til nogle datasæt. Når du endelig har bestemt denne tendenslinje, så transformerer du førstegradspolynomiumet tilbage til eksponentielle ligning.

Problemet er bare, at du smider nogle formler ind pludseligt og uden forklaring. Hvis du skal forklare metoden, så er du nødt til at forklare formlerne - det behøver ikke være algebraisk, men idéen skal komme frem. Ærlig talt kender jeg heller ikke notationen "SAKx", og desuden skal du også udtrykke, at du benytter subtitutionen 

   α = log (a) ⇔ 10α = a.

Jeg ved ikke, hvor interesseret #0 er i teorien bag det, men hvis denne person ønsker en rigtig forklaring, så vil   jeg gerne henvise til noget af mit eget: Mindste Kvadraters metode


Svar #18
11. august 2015 af ryaan (Slettet)

#10 behøver jeg ikke har selv skrevet om mindste kvadraters metode så har godt styr på det :)


Brugbart svar (0)

Svar #19
11. august 2015 af Stats

#18

Har du? Hvordan kan du have styr på noget så indviklet og så have svært ved opgave b i din opgave?

#17

Dansk udgave: SAKx = Summen Af Kvadraterne hvor x'et angiver variablen. SAP = Summen Af Produkterne

Anyways.. Lader denne tråd ligge.. (så får jeg ikke skyld for at ødelægge den)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Svar #20
11. august 2015 af ryaan (Slettet)

19# har skrevet en SRO opgave om det så det derfor


Skriv et svar til: Tabel f(x)=b*a^x

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.