Matematik

Eksponentiel vækst

07. september 2015 af MadsHansen12 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Kære medstuderende

I opgaven oplyses det, at en bakteriekultur indeholder fra begyndelsen 10000 bakterier og vokser eksponentielt med en fordoblingstid på 3 timer. Jeg skal bestemme en forskrift for den eksponentielle vækst. Jeg har eksperimenteret lidt og kunne ikke komme videre med forskriften end dette:

f(x)=1000\cdot a^t

Hvordan finder jeg ud af hældningskoefficenten a i forskriften? Er det korrekt indtil videre?


Brugbart svar (0)

Svar #1
07. september 2015 af SuneChr

Du skal benytte
f (t) = bat
og sætte b = 10000.
Ved begyndelsen er t = 0 og a0 = 1 så det passer jo godt.
Nu skal du så bestemme a, så fordoblingstiden kommer til at passe.
a kaldes her for fremskrivningsfaktoren og ikke hældningskoefficienten.


Svar #2
07. september 2015 af MadsHansen12 (Slettet)

Jeg har stadig ikke forstået, hvordan vi kan bestemme fremskrivningsfaktoren a?


Brugbart svar (1)

Svar #3
07. september 2015 af SuneChr

Når t = 3 har vi
20000 = 10000·a3
Find da a .


Svar #4
07. september 2015 af MadsHansen12 (Slettet)

Så forskriften er f(t)=10000\cdot 1,26^{t}. Er det korrekt?


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. september 2015 af SuneChr

a = 21/3 = 1,2599...  så # 4 er korrekt.


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. januar 2019 af Olis555

hvordan finder i a?


Brugbart svar (0)

Svar #7
14. januar 2019 af OliverHviid

#6 Man kan også anvende, at fordoblingskonstanten kan findes vha. formlen: T2=log(2)/log(a)

Her ved vi så, at fordoblingstiden er 3 timer, dvs. T2=3. Vi har altså 3=log(2)/log(a), hvor a kan isoleres.


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. januar 2019 af Olis555

Tusind tusind tak for hjælpen

Brugbart svar (0)

Svar #9
14. januar 2019 af ringstedLC

#6

hvordan finder i a?


\begin{align*} 20000 &= 10000\cdot a^3\;,\;t=3 \\ a^3&=\frac{20000}{10000}=2 \\ a&=\sqrt[3]{2}=2^{\frac{1}{3}} \end{align*}


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. januar 2019 af Olis555

Men hvor får i de 20000 fra?

Brugbart svar (0)

Svar #11
14. januar 2019 af OliverHviid

Fordi vi ved, at bakteriekulturen fordobles efter tre timer og 10000*2 er jo 20000. Derfor har man 20000=10000*a³


Brugbart svar (0)

Svar #12
14. januar 2019 af ringstedLC

Når der er gået 3 timer (t = 3) er de 10000 bakterier blevet til 20000, fordi fordoblingstiden er 3 timer.


Skriv et svar til: Eksponentiel vækst

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.