Fysik

Hvor mange omgange drejer motoren, hver gang hjulene drejer en omgang

13. september 2015 af Larsen195 (Slettet) - Niveau: A-niveau
Nogen der kan hjælpe med opgave c, D og e?

Opgaven kan findes her:

http://static.uvm.dk/udd/gym/eksamensopgaver/2010/fysik_A_htx_aug23/opgave4/frameset.html

Opgave c
Vis at motorens effekt ved 2000 omdr./min. er ca. 37 kW.

Opgave d
Brug målingerne i en af de vedhæftede filer til at tegne en graf, der viser motorens effekt som funktion af motorens antal af omdrejninger pr. minut.

Opgave e)

Hvor mange omgange drejer motoren, hver gang hjulene drejer en omgang

Brugbart svar (0)

Svar #1
13. september 2015 af Soeffi

#0.

c) Effekten aflæses til 37,1 kW ved 2000 omdrejninger/min af...

d) ...Excel-arket med moment og effekt i samme diagram. Første-aksen er omdrejninger per min. Anden-aksen har enheden Nm for kraftmomentets vedkommende og kW for effektens vedkommende. 


Brugbart svar (0)

Svar #2
14. september 2015 af larr (Slettet)

i c)

Hvis man skal bestemme opgave c med en formel, hvilken formel skal man bruge?

i d)

Hvordan laver du grafen for effekten? hvordan finder du værdierne til y-aksen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2015 af Soeffi

c) Værdien er aflæst af grafen

d) Grafen er beregnet ved formlen...:

    Effekt (W) = Moment (Nm) · Vinkelhastighed (radianer/s) =>

    Effekt (W) = Moment (Nm) · Omdrejningshastighed (/min) · 2π / [60 (s/min)]

...ud fra Excel-data, der følger med opgaven.


Brugbart svar (0)

Svar #4
14. september 2015 af Soeffi

#0. Hvad fik du i a) og b)?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2015 af Soeffi

#0. e) Effekt = Kraft gange hastighed, dvs.: P = F · v. 

Ved maksimal acceleration gælder at: Fmax = 0,9 · 7100N = 6390 N og drejningsmomentet = maksimalt drejningsmoment = 240 Nm. 

P = Moment · Omdrejningshastighed_Maskine · 2π = M · OM · 2π.

v = Omdrejningshastighed_Hjul · 2π · radius_hjul = OH · 2π · rH.

P = F · v giver: M · OM · 2π. = 6.390 N · OH · 2π · rH  => M · OM = 6.390 N · OH · rH

Maksimalt drejningsmoment sker ved 4.100 omdrejninger/min = 68,3 omdrejninger/s. Hjulets radius  = 0,32 m.  Hjulets omdrejningshastighed ved maksimalt moment kan findes som:

M · OM /(6.390 N · rH) =  OH => OH =  (240 Nm · 68,3 /s ) / (6390 N · 0,32 m) = 8,02

Forholdet mellem motorens omdrejningshastighed og hjulets omdrejningshastighed = 68,3 / 8,02 = 8,5.


Skriv et svar til: Hvor mange omgange drejer motoren, hver gang hjulene drejer en omgang

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.