Matematik

Løsning af opgaver bestående af 2 ligninger med 2 ubekendte

13. september 2015 af EO1567 (Slettet) - Niveau: C-niveau

A)

2x-y=6

-4x+2y=-2

Når jeg løser dette ligningssystem vha. substitutionsmetoden får jeg: -24 =-2

Skal jeg så derefter bare skrive: "ligningssystemet har altså ingen løsning" eller skal jeg forklare noget yderligere? Hvis ja, hvilket?

B)

-x+6y=4

2x-12y=-8

Når jeg løser denne ligning vha. substitutionsmetoden får jeg -8=-8.

Hvad er løsningen så på ligningssystemet?


Brugbart svar (1)

Svar #1
13. september 2015 af mathon

B)

-x+6y=4

2x-12y=-8 <=> -x + 6y = 4           

                       hvorfor begge ligninger grafisk er én og samme rette linje.

alle par af x og y, der opfylder   
                                                    y = (1/6)x + (2/3)   er en løsning og det er uendeligt mange løsningspar.


Brugbart svar (1)

Svar #2
13. september 2015 af peter lind

A Det er korrekt

B)  Ligningssytemet er opfyld for alle x altså uendelig mange løsninger


Svar #3
13. september 2015 af EO1567 (Slettet)

#2

A Det er korrekt

B)  Ligningssytemet er opfyld for alle x altså uendelig mange løsninger

I forhold til B)

Hvad mener du med at ligningssystemet er opfyldt for alle x? Og hvordan kan jeg så løse denne ligning vha. henholdsvis substitutionsmetoden og de lige store koefficienters metode. Kan man overhovedet det, når det kun er 1 ligning med 2 ubekendte?


Brugbart svar (1)

Svar #4
13. september 2015 af mathon

Disse to metoder kan kun anvendes, når venstresiderne ikke er proportionale.


Svar #5
13. september 2015 af EO1567 (Slettet)

#4

Du kan ikke bruge nogen af de metoder i dette tilfælde.


Så når opgavebeskrivelsen lyder at jeg skal løse ligningssystemet vha. af henholdsvis substitutionsmetoden og lige store koefficienters metode, skal jeg skrive at det ikke er muligt, da det kun er 1 ligning med 2 ubekendte?


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

Du kan bruge begge metoder til at konstatere, at A ikke har løsninger, mens B har netop de uendeligt mange løsninger, som er nævnt i #2.


Skriv et svar til: Løsning af opgaver bestående af 2 ligninger med 2 ubekendte

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.