Matematik

Lille spørgsmål om fremskrivningsfaktor

14. september 2015 af MMLL13 - Niveau: C-niveau

Jeg forstår ikke hvornår man skal sige 1+ og 1-, når man taler om fremskrivningsfaktoren.

Sidder fx med to opgaver som lyder:

1) En vare koster 575,- og der er rabat på 15%. Udregn prisen, når rabatten er trukket fra. Vi udregner fremskrivningsfaktoren: F=1-0,15=0,85

2) En vare koster 383,-, men stiger så med 26%. Udregn prisen for varen efter stigningen. Vi udregner fremskrivningsfaktoren: F=1+0,26=1,26

Først står der 1- og så står der 1+ ?!?

Jeg sidder med strudsemodllen foran mig, men forstår den ikke.

Håber virkelig nogen kan hjælpe mig!


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. september 2015 af mathon

Du kan altid bruge
                                 1 + r
                                           falder prisen er r < 0
                                           stiger prisen er r > 0


Svar #2
14. september 2015 af MMLL13

Hvis jeg altid kan bruge 1+ hvorfor står der så i min opgave 1) 1- ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. september 2015 af peter lind

Hvis r >0 gælder F = 1+r > 1 Hvis du ganger dette på et tal x får du noget, der er større end det oprindelige x. Det vokser.

hvis r<0 gælder  F = 1+r < 1  Hvis du ganger dette på et tal x får du noget, der er mindre end det oprindelige x. Det aftager.

I din opgave gælder der åbenbart at du regner på noget, der aftager altså at r < 0


Svar #4
14. september 2015 af MMLL13

Okay. Hvornår er det så at man skal sige 1- ? Er det når man skal udregne noget i %?


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. september 2015 af peter lind

Nej. Det er når du har noget, der aftager altså noget der bliver mindre og mindre som tiden går.


Brugbart svar (0)

Svar #6
14. september 2015 af mathon

Fordi for
                r < 0
                       1 + (- |r|) = 1 - |r|
             


Svar #7
14. september 2015 af MMLL13

Okay. Men hvordan kan det så være at der i min bog står:

I en forretning stiger prisen fra 375,- til 430,- 

Fremskrivningsfaktor: 430/375= 1,147

Vi udregner nu procentændringen ved at gå fra højre mod venstre i strudsemodellen, som viser minus:

F-1 = 1,147-1 = 0,147=14,7%

Her er der da ikke noget der aftager, men noget der stiger, men alligevel skal jeg sige minus?


Brugbart svar (0)

Svar #8
14. september 2015 af mathon

Det skyldes
                        375(1+ r) = 430

                        1 + r = 1,14667

                         r = 0,14667 = 14,667%

               


Svar #9
14. september 2015 af MMLL13

Den skal lige ind og vende ;-)

375(1+r)=430

r=hvad?


Brugbart svar (0)

Svar #10
14. september 2015 af peter lind

#7
Der står

"I en forretning stiger prisen fra 375,- til 430,-"

Når prisen stiger er r positiv hvis den aftager er r negativ

r er den relative stigning på prisen


Svar #11
14. september 2015 af MMLL13

Og hvis r er positiv , skal der så stå -1 eller +1?


Brugbart svar (1)

Svar #12
14. september 2015 af peter lind

Der skal altid stå +1 i F = 1+r . Det  er r som kan være positiv eller negativ 


Svar #13
14. september 2015 af MMLL13

Tak :)


Skriv et svar til: Lille spørgsmål om fremskrivningsfaktor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.