Matematik

ligning for tangent

20. september 2015 af VI1000 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg skal beregne ligningen for tangenten til cirklen:

(x-1)+ (y+1)2 = 13, punkt P(-1,4)

Er der nogle der kan hjælpe helt fra bunden?


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2015 af peter lind

Kald centrum for cirklen for C Så gælder der at vektor CP er normalvektor for tangenten


Brugbart svar (0)

Svar #2
20. september 2015 af SuneChr

# 0
P ligger ikke på nævnte cirkel.
(- 1 - 1)2 + (4 + 1)2  ≠  13


Svar #3
20. september 2015 af VI1000 (Slettet)


Svar #4
20. september 2015 af VI1000 (Slettet)

Kan du uddybe det lidt mere?


Brugbart svar (0)

Svar #5
20. september 2015 af SuneChr

Der er vel ikke andet at uddybe, end at  x = - 1 ∧ y = 4  ikke tilfredsstiller cirkelligningen # 0.
Men du kan jo prøve med
(x - 1)2 + (y -1)2  =  (√13)2


Svar #6
20. september 2015 af VI1000 (Slettet)

Jeg ved det skal give y=2/3x + 14/3.

Men har svært ved at få det resultet.

Er det rigtig at starte på den her måde?

(x-1)(x+1) + (y+1)(y-1) = 13

<=>

(-1-1)(x+1) + (4+1)(y-1) = 13

På forhånd tak


Svar #7
20. september 2015 af VI1000 (Slettet)

Nogle der har et bud?


Brugbart svar (0)

Svar #8
20. september 2015 af mette48 (Slettet)

Skriv hele den oprindelige opgavetekst her. Det kan måske hjælpe os videre


Svar #9
20. september 2015 af VI1000 (Slettet)

Jeg skal beregne ligningen for tangenten til cirklen:

(x-1)2 + (y+1)2 = 13, punkt P(-1,4)

Er der nogle der kan hjælpe helt fra bunden?


Brugbart svar (0)

Svar #10
20. september 2015 af peter lind

Så kan du bruge metoden i #1


Svar #11
20. september 2015 af VI1000 (Slettet)

Altså Ax2+bx+c< eller = 0? 


Brugbart svar (0)

Svar #12
20. september 2015 af mette48 (Slettet)

Det er ikke den oprindelige tekst. Jeg har en ide til løsning, men vil se oplysninger i den originale tekst først.


Svar #13
20. september 2015 af VI1000 (Slettet)

Overskriften er Cirkeltangenter

Teksten lyder:

Beregn ligningen for tangenten til cirklen (x-1)+ (y-1)2 = 13 i punktet P(-1,4).


Brugbart svar (0)

Svar #14
20. september 2015 af mette48 (Slettet)

# 13 Der står ikke i punktet P i de tidligere indlæg og P ligger ikke på cirkelen.

Jeg vil gerne have bekræftiget at der står at tangenten går gennem P uden at dette ligger på cirkelen. Dette kunne måske ses i den oprindelige tekst.


Brugbart svar (1)

Svar #15
20. september 2015 af mette48 (Slettet)

Skriv formlen for beregning af et punkts afstand fra en ret linie og sæt afstanden lig radius i cirklen


Brugbart svar (1)

Svar #16
20. september 2015 af peter lind

Undskyld. Det overså jeg.

Opstil ligningen for en linje der går gennem punktet og har hældningen a. Du har nu to muligheder.

1. Bestem a så cirklens ligning og linjens ligning har netop en løsning

2. Brug  formlen for afstanden mellem en linje og et punk til at vælge a så denne afstand netop er cirklens radius


Svar #17
20. september 2015 af VI1000 (Slettet)

Tak for hjælpen :-)


Skriv et svar til: ligning for tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.