Matematik

Vis at det(A - kI) = 0

20. september 2015 af Heptan - Niveau: Universitet/Videregående

Lad A være en kvadratisk matrix, og lad k være et reelt tal. Vis, at det(A - kI) = 0 (hvor I er identitetsmatricen), hvis og kun hvis der findes en vektor x ≠ 0, så Ax = kx.

Indtil videre har jeg omskrevet ligningen, så (A - kI)x = 0, men jeg aner ikke hvordan jeg skal vise at det(A - kI) = 0 ...


Brugbart svar (0)

Svar #1
20. september 2015 af peter lind

Hvis det(A-kI) = 0 har ligningssystemet uendelig mange løsninger og altså også en der er forskellig fra 0 vektoren. Hvis determinanten er  forskellig fra 0 har ligningssystemet en og kun en løsning som i dette tilfælde må være 0 vektoren


Svar #2
20. september 2015 af Heptan

Kan det ikke også tænkes at der ingen løsninger er?


Brugbart svar (0)

Svar #3
20. september 2015 af peter lind

Når højresiden er 0 er 0 vektoren altid en løsning


Svar #4
20. september 2015 af Heptan

Hvordan viser man at determinanten er 0, når man ikke kender kvadratmatricens orden?


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. september 2015 af LeonhardEuler

Omskriv til  

 (A - kI)x = 0 

som har en og kun en løsning, hvis A - kI er invertibel. A - kI er kun invertibel, hvis det(A - kI) ≠ 0 og da vil løsningen være x = 0. Hvis A - kI ikke er invertibel, vil det(A - kI) = 0, og der vil derfor eksistere uendelig mange løsninger. 


Brugbart svar (0)

Svar #6
20. september 2015 af peter lind

Jeg gætter på at det her drejer sig om egenvektorer. Hvis det er tilfælde bruger sætter man determinanten 0 og løser den fremkomne ligning. Det bliver en n'te grads ligning hvor n er antal rækker /søjler i matricen. Du kan kun for bestemte værdier af k finde matricens rang


Brugbart svar (1)

Svar #7
20. september 2015 af LeonhardEuler

Det bliver et n'te gradspolynonium med k som variabel. Måske skulle du læse mere på emnet? Du kan eventuelt starte med denne side


Skriv et svar til: Vis at det(A - kI) = 0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.