Fysik

Hvordan finder jeg hastigheden via. Epot, Ekin og Emek?

24. september 2015 af Batman9mom (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan finder jeg hastigheden via. Epot, Ekin og Emek?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2015 af ElMalek (Slettet)

Du skal benytte formlen for den kinetiske energi. : Ekin = ½*m*v^2

Isolér nu v i ovenstående, så har du en formel for beregningen af hastigheden.


Svar #2
24. september 2015 af Batman9mom (Slettet)

så er dette korrekt?

Ekin= 0,5*450*7^2=11025 J

Epot= 450*9,82*7=30933

Emek= 30933+11025=41958


Brugbart svar (0)

Svar #3
24. september 2015 af mathon

Er det i tyngdefeltet?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2015 af ElMalek (Slettet)

Benyt formlen herunder. Indsæt den kinetiske energi, altså 11025J, og indsæt massen. 

\pm \sqrt{\frac{E_{kin}}{0.5*m}}


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. september 2015 af mathon

I tyngdefeltet:
                              E_{mek}=m g h+\frac{1}{2}mv^2

                              v=\sqrt{\frac{2\left (E_{mek}-m g h \right )}{m}}


Svar #6
24. september 2015 af Batman9mom (Slettet)

E_{mek}=m g h+\frac{1}{2}mv^2

Emek=30933

Epot=m*g*h
=30933

kan det passe at de er ens?


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. september 2015 af ElMalek (Slettet)

Nej. Emek er summen af den potentielle samt kinetiske energi. Så medmindre, at den kinetiske energi er 0, så kan det ikke passe. Du har selv angivet, at Ekin = 11025, medens Emek = 41958. 


Svar #8
24. september 2015 af Batman9mom (Slettet)

ekin = 11025

Epot =30933

emek=41958'

er disse tal rigtige?

:)


Brugbart svar (0)

Svar #9
24. september 2015 af ElMalek (Slettet)

Nu kan vi ikke se dine enheder, men hvis du har brugt SI-enheder er dine resultater korrekte.


Svar #10
24. september 2015 af Batman9mom (Slettet)

mange tak for hjælpen :)
ville i evt. hjælpe med endnu et problem?

er der en der kan forklare Newtons 2. lov sammen med teksten nedenfor:

 argumenter for, at urtepottens masse ikke spiller nogen rolle for dens hastighed lige inden den rammer fortovet.


Brugbart svar (0)

Svar #11
24. september 2015 af mathon

      Når H er største højde og V er største fart
      haves:

                    E_{mek}=mgH+\frac{1}{2}m0^2=mg0+\frac{1}{2}mV^2

                                     \frac{1}{2}V^2=gH

                                     V=\sqrt{2gH}           uafhængigt af m.

                                   


Brugbart svar (0)

Svar #12
24. september 2015 af Eksperimentalfysikeren

#2 og #4

Det er ikke korrekt at skrive 0,5 i stedet for ½. Konstanten fremkommer vedintegration af x1 og er derfor eksakt ½. 0,5 betyder i fysikken, at størrelsen vides at være mellem 0,45 og 0,55.


Svar #13
24. september 2015 af Batman9mom (Slettet)

kunne jeg få dig (mathon) til at "oversætte" formlen ovenfor til ord. jeg er ikke så skarp til fysik som i måske har fået dannet jer et billede af...


Brugbart svar (0)

Svar #14
24. september 2015 af mathon

#13

Den mekaniske energi er konstant.
Den kan beregnes af den potentielle energi i øverste stilling, hvor højden er H ( og v=0 )
dvs
            E_{mek}=m\cdot g\cdot H

I den laveste stilling h=0 (umiddelbart før kontakt med jorden) er den mekaniske energi helt omdannet til kinetisk energi, men mængdemæssigt bevaret:

                                 \frac{1}{2}mV^2=m\cdot g\cdot H     du dividerer med \frac{1}{2}m på begge sider

                                 V^2=2\cdot g\cdot H      

                                 V=\sqrt{2\cdot g\cdot H}


Skriv et svar til: Hvordan finder jeg hastigheden via. Epot, Ekin og Emek?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.