Matematik

Skal tjekke hvor jeg laver fejl - hvad er facit?

14. oktober 2015 af Jegvedingenting - Niveau: A-niveau

Hej sidder lige med en reduceringsopgave:

4c - { ( - 6d - 3c) - [ ( - 8c - 11d ) - 5c + 9d ] }

Facit er ifølge min bog: 4d - 6c

Er facit korrekt? For så kan jeg tjekke hvorhenne jeg muligvis har lavet fejl.

Tak på forhånd


Brugbart svar (0)

Svar #1
14. oktober 2015 af Gekkoo (Slettet)

Ja -6c+4d er den korrekte løsning :)

Arbejd med paranteserne indefra og ud, så start med at hæve () og hæv derefter [] og slut med {} 


Svar #2
14. oktober 2015 af Jegvedingenting

Jeg gik akkurat sådan til værks  men et eller andet sted gør jeg noget forkert siden jeg ikke får facit :/

Vil du kigge på mine trin og se hvor jeg laver fejl? På forhånd tak

Jeg ophæver de runde parenteser først:

4c - { 6d + 3c - [ 8c + 11d  - 5c + 9d ] }                   (her er jeg usikker på hvilket tegn der skal være foran 8c)

Så de firkantede

4c - { 6d + 3c - 8c - 11d  + 5c - 9d } ( her er jeg lidt i tvivl om 8c skal have et "minus" foran eller bare være positiv.

Sidste parentes:

4c - 6d - 3c + 8c  + 11d  - 5c + 9d eller skal det være - 8c?

Hvor laver jeg fejl?


Brugbart svar (0)

Svar #3
14. oktober 2015 af Gekkoo (Slettet)

Når du hæver den anden ()-parantes, fjerner du minusset foran 8c, det skal du ikke, da parantesen ikke skifter fortegn :)


Svar #4
14. oktober 2015 af Jegvedingenting

Ok tak - jeg kigger på det om lidt :)


Brugbart svar (0)

Svar #5
14. oktober 2015 af Gekkoo (Slettet)

Du fjerner faktisk også minusset fra -6d kan jeg se, det må du heller ikke :) 


Svar #6
14. oktober 2015 af Jegvedingenting

Hvorhenne? Jeg har ellers hele tiden haft 6d i baghovedet at minusset ikke måtte fjernes fra den.. Du må gerne kopiere mine udtryk så jeg bedre kan se hvor mine fejl ligger :)


Brugbart svar (1)

Svar #7
14. oktober 2015 af mette48 (Slettet)

4c - { ( - 6d - 3c) - [ ( - 8c - 11d ) - 5c + 9d ] } =   fjerner () parenteser, det er en +parentes så fortegnene inde () bevares

4c - {  - 6d - 3c - [  - 8c - 11d  - 5c + 9d ] } =        fjerner [] parenteser, det er en -parentes så fortegnene inde i [] ændres

4c - {  - 6d - 3c+ 8c+ 11d +5c - 9d } =                 fjerner {} parenteserdet er en -parentes så fortegnene inde i [] ændres

4c+ 6d+ 3c- 8c- 11d -5c + 9d } =                        der tælles sammen

-6c+4d

4c - {  - 6d - 3c - [  - 8c - 11d  - 5c + 9d ] }


Svar #8
14. oktober 2015 af Jegvedingenting

#7

Aha, ja mit problem var at jeg tog udgangspunkt i det tegn lige efter 4c - hver gang.

Tusind tak for det brugbare svar, lige hvad jeg manglede.


Skriv et svar til: Skal tjekke hvor jeg laver fejl - hvad er facit?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.