Fysik

HJÆLP TIL FYSIK!

22. oktober 2015 af Einstein5 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Godaften

Jeg ønsker hjælp til denne opgave;

Figuren viser (se vedhæftende fil) et glas, som er fyldt med vand. Over vandet er lagt en løs plade. På figur b er glasset vendt på hovedet,

Find kræfterne på billedet på billede a og b. Foklar hvorfor pladerne blivr hængende når glasset vendes, Antag at luftens tryk = 1atm. Der er 0,5 L vand i glasset og pladen vejer 100 gram. Vandets overfladeareal er 10^2.

Vedhæftet fil: glas fys.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #1
22. oktober 2015 af peter lind


Brugbart svar (0)

Svar #2
22. oktober 2015 af hesch (Slettet)

Vandets overfladeareal er 100 hvad?  m2 eller mm2 ?


Brugbart svar (0)

Svar #3
22. oktober 2015 af peter lind

a) tyngdekraft på den sorte plade. Tyngdekraf på glas + van, reaktion fra underlaget

b) ukendt kraft, der modvirker tyngdekraften på hele systemet.

på den sorte plade virker lufttrykket som bevirker at den ikke falder ned


Svar #4
22. oktober 2015 af Einstein5 (Slettet)

#2

Vandets overfladeareal er 100 hvad?  m2 eller mm2 ?


Hov den smuttede. Vandest overfladeareal = 10 cm^2


Svar #5
22. oktober 2015 af Einstein5 (Slettet)

#3

a) tyngdekraft på den sorte plade. Tyngdekraf på glas + van, reaktion fra underlaget

b) ukendt kraft, der modvirker tyngdekraften på hele systemet.

på den sorte plade virker lufttrykket som bevirker at den ikke falder ned

Ja, det tænkte jeg også. Men jeg tænkte på om man matematisk kunne bevise denne påstand med de oplysninger vi har


Svar #6
22. oktober 2015 af Einstein5 (Slettet)

Ingen, som kan hjælpe med at lave et matematisk regnestykke for at bevise ovenstående påstand?


Brugbart svar (0)

Svar #7
22. oktober 2015 af hesch (Slettet)

Når du vender glasset er der vacuum over vandet ( tryk = 0 ), så der er ingen tryk på vandoverfladen.

På pladen trykker kun vandet ( du løfter jo glasset ), så tyngdekraften på pladen + vand bliver

Ft = ( mvand + mplade ) * g

Lufttrykket opad på pladen bliver

Fop = tryk * A , hvor A er arealet af pladen grænsende ind mod glasset ( 10 cm2 ).

Når Fop > Ft bliver pladen hængende.

Omregn atmosfærisk tryk til N/m2, og regn efter.


Svar #8
22. oktober 2015 af Einstein5 (Slettet)

Tusind tak.

Hvordan omregner jeg atmosfærisk tryk til n/m^2 og hvordan regner jeg efterfølgende videre?


Brugbart svar (0)

Svar #9
22. oktober 2015 af hesch (Slettet)

Atmosfærisk tryk omregnet finder du her:

https://www.google.dk/search?q=atmosf%C3%A6risk+tryk&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=FTspVtGfAsS9swGaioGwAQ

Fop = P*A , hvor P er trykket i enheden [N/m2].

Kig på enhederne:  [N/m2] * [m2] = [N] = kraft.

Man kan bruge enheder til at lave et rigtig godt gæt på, hvordan tingene skal regnes ud, med hjælp fra lidt snusfornuft.  Det er bl.a. derfor jeg er "efter dig" med enheder.


Skriv et svar til: HJÆLP TIL FYSIK!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.