Matematik

Hjælp til at beregne ydre areal af en bøjle

07. november 2015 af EO1567 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hvordan løser jeg vedhæftede opgave?

Vedhæftet fil: Opgave 2.docx

Brugbart svar (0)

Svar #1
07. november 2015 af StoreNord

Find centervinklen som to gange den mindste vinkel i en lille retvinklet trekant med en katete på 9  og en hypotenuse på 5+5.

Find derefter areal-differencen mellem en cirkel med radius på 5+5  --  og en cirkel med radius på 5


Svar #2
07. november 2015 af EO1567 (Slettet)

#1

Find centervinklen som to gange den mindste vinkel i en lille retvinklet trekant med en katete på 9  og en hypotenuse på 5+5.


Kan det passe at den vinkel, som de to cirkelbuer spænder over er: 127,7922377

og at arealet af det"ringudsnit", som de to cirkelbuer tilsammen spæner over derfor er ca. 83?. Hvis ja, hvordan finder jeg så arealet af resten af bøjlen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
07. november 2015 af StoreNord

127,7922377?  tja jeg får 128,32.   :)

Til venstre for vinkel C på 128,32o ligger en anden tænkt vinkt vinkel T.

T er topvinkel i en ligebenet trekant, hvis ben flugter bøjlens ydre.


Svar #4
07. november 2015 af EO1567 (Slettet)

#3

127,7922377?  tja jeg får 128,32.   :)

Til venstre for vinkel C på 128,32o ligger en anden tænkt vinkt vinkel T.

T er topvinkel i en ligebenet trekant, hvis ben flugter bøjlens ydre.

Har du mulighed for at tegne det ind? Jeg forstår det ikke helt.. :))


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. november 2015 af StoreNord

Her er vinkel T

Vedhæftet fil:Beslag.png

Svar #6
07. november 2015 af EO1567 (Slettet)

#5

Her er vinkel T

Tusind tak, men hvordan regner jeg videre derfra? :)


Brugbart svar (0)

Svar #7
07. november 2015 af StoreNord

I den store trekant, som vi kan dele i to halvdele,  kan vi nu finde alle vinkler og længder. (2 gange 9 er 18)


Svar #8
07. november 2015 af EO1567 (Slettet)

#7

I den store trekant, som vi kan dele i to halvdele,  kan vi nu finde alle vinkler og længder. (2 gange 9 er 18)

Er vinkel T en periferivinkel eller hvad? Undskyld, men jeg er fuldstændigt lost...


Brugbart svar (0)

Svar #9
07. november 2015 af StoreNord

Nej, vinkel T er en ydre vinkel.

Du kender vel de trigonometriske sætninger om sinus, cosinus og tangens?


Svar #10
07. november 2015 af EO1567 (Slettet)

Ja, men jeg kender jo kun 1 side, som har længden 18 og ingen vinkler? Derfor kan jeg hverken bestemme vinkel t eller de resterende sider vha. sinus, cosinus og tangens? Eller har jeg overset noget?


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. november 2015 af StoreNord

Har du ikke fundet vinkel T?

½ vinkel T =180-90-½vinkel C (som jo var 64,16).

Og den øvre halv-del af toptrekanten er en retvinklet trekant, ligesom den nedre.


Svar #12
07. november 2015 af EO1567 (Slettet)

#11

Har du ikke fundet vinkel T?

½ vinkel T =180-90-½vinkel C (som jo var 64,16).

Og den øvre halv-del af toptrekanten er en retvinklet trekant, ligesom den nedre.

Jeg sætter mig til at kigge på det selv, og vender tilbage i morgen, hvis jeg fortsat har problemer. Tusind tak for din tid og hjælpen!!


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. november 2015 af StoreNord

Du har nok ret i at det kun er en farbar vej, hvis du også kender den udvidede sinus-relation.

Men der nok en anden vej at gå:

Se på den lille trekant , som dannes af de 9+9 og punkt C.

Dèr kender du også de to andre sider, som er 5+5.  Og en højde, der er 5.


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. november 2015 af StoreNord

Hvis vi lige går tilbage til den halve top-trekant, har vi jo:

sin ½vinkel T = 9/hyp    <=>

hyp=9/(sin ½vinkel T)


Brugbart svar (0)

Svar #15
08. november 2015 af StoreNord

Du kan prøve at kontrollere denne her:

http://tube.geogebra.org/m/2003733

Jeg tror modellen må være forvrænget. Hvad mener du?


Svar #16
16. november 2015 af EO1567 (Slettet)

#15

Du kan prøve at kontrollere denne her:

http://tube.geogebra.org/m/2003733

Jeg tror modellen må være forvrænget. Hvad mener du?

Jeg kan simpelhent ikke forstå, hvorfor ½ vinkel T =180-90-½vinkel C . Kan du skære det ud i pap? :)


Skriv et svar til: Hjælp til at beregne ydre areal af en bøjle

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.