Matematik

Differentialkvotient og opgaver med eksponentiel funktion

15. november 2015 af 123434 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1

Udregn funktionstilvæksten Δy, for f(x)=2x-3 og x0=-4

Δy=f(x0+h)-f(x0)

f(x0+h)=2(-4+h)=-8+2h

f(x0)=2*-4=-8

Δy=f(x0+h)-f(x0)

Δy=-8+2h-(-8)=

-8+2h+8=2h

Δy=2h

Opgave 2

Beregn funktionstilvæksten Δy når f(x)=√(x-3) og x0=4 og h=3

f(x0+h)=1(4+3)=1*4+1*3=4+3=7

f(x0)=1*4=4

Δy=7-4=3

Opgave 3

Udregn funktionstilvæksten Δy, når f(x)=2x2-x og x0=3

Δy=f(x0+h)+f(x0)

f(x0+h)=2(3+h)=2*3+2*h=6+2h

f(x0)=2*3=6

Δy=6+2h-6=2h

Δy=2h

Opgave 4

Bestem Δy for f med udgangspunkt i x0 når h=1 og x0=-1

Δy=f(x0+h)-f(x0)

f(x0+h)=f(-1+1)=f*-1+f*1=-f+f=0

f(x0)=f*-1=-f

0-(-f)=0+f=f

Opgave 4

Massen af det kemisk virksomme stof i valiumpiller(diazepam) reduceres i menneskelegemet med 2% i timen. Hvor mange timer går der, inden stofmængden er halveret? 

a=1+r/100

r=-2%

a=1+(-2/100)=1-0,02=0,98

a=0,98

T1/2=log(0,5)/log(a)

T1/2=log(0,5)/log(0,98)=34,31

Der går 34 timer før, at stofmængden af valium er halveret

Opgave 5

Funktionen f(x)=4ax har halveringskonstanten 6. Bestem a

Den ved jeg ikke helt, hvordan jeg skal gribe an. Tænker jeg skal bruge halveringskonstanten

Opgave 6

Funktionen g(x) er en eksponentiel udvikling med begyndelsesværdien 87 og en fordoblingskonstant på 10. 
Angiv regneforskrift for g.

Vi ved ud fra oplysningerne, at (0,87) og (10,174)

a=x2-x1√y2/y1

a=10-0√174/87=1,0718

b=y1/ax1

b=87

g(x)=87*1,0718x

Opgave 7

Hvilken vækstrate for en eksponentiel udvikling svarer til en fordoblingskonstant på 20

T2=ax

2=a20

20√2=20√a20

a=1,0353

Det kunne være en stor hjælp, hvis der lige var en, der kunne rette det igennem for mig og forklare, hvor jeg evt. laver fejl. 

Tusind tak og god weekend


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. november 2015 af mathon

Opgave 2

Beregn funktionstilvæksten Δy når f(x)=√(x-3) og x0=4 og h=3

f(x0+h) - f(xo) =\sqrt{4-3+3}-\sqrt{4-3}=\sqrt{4}-\sqrt{1}=2-1=1


Brugbart svar (0)

Svar #2
15. november 2015 af mathon

Opgave 3

Udregn funktionstilvæksten Δy, når f(x)=2x2-x og x0=3
                                                            f(x_o+h)-f(x_o)=2(x_o+h)^2-(x_o+h)-(2{x_o}^2-x_o)=
                                                             2({x_o}^2+2x_oh+h^2) -x_o-h-2{x_{o}}^{2} +x_o=
                                                             2{x_o}^2+4x_oh+2h^2 -x_o-h-2x_{o}}^{2} +x_o=
                                                             4x_oh+2h^2 -h =
                                                             (4x_o -1+2h)h      som med x_o=3 giver

                                                             (11+2h)h

                                              

                                                            


Brugbart svar (0)

Svar #3
15. november 2015 af mathon

I Opgave 4 mangeler et funktionsudtryk.


Brugbart svar (0)

Svar #4
15. november 2015 af mathon

Opgave 5

Funktionen f(x) = 4ax har halveringskonstanten 6. Bestem a
 
            f(x)=4\cdot \left (\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{1}{X_\frac{1}{2}}} \right )^x

                            a=\left ( \frac{1}{2} \right )^{\frac{1}{6}}


Brugbart svar (0)

Svar #5
15. november 2015 af mathon

Opgave 7

Hvilken vækstrate for en eksponentiel udvikling svarer til en fordoblingskonstant på 20

              a=1+r=2^{\frac{1}{20}}=1{,}03526

              r=0{,}03526=3{,}526\%


Skriv et svar til: Differentialkvotient og opgaver med eksponentiel funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.