Matematik

VEKTOR A niveau

19. november 2015 af Naaaanai (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej, er der nogle der kan hjælpe mig med denne opgave? Jeg har forsøgt, men får ikke det svar, som det burde give. 

Bestem den spidse vinkel mellem de to linjer i følgende tilfælde

-x+4y=5 og y=-2x+3
 

Jeg har brugt følgende formel 
Cosv=a(vektor)·b(vektor)/ I a(vektor)I·I b(vektor) I

Jeg får vinklen til 102, 52 grader men det er forkert. Det skal give 77,47 grader. 

Er der nogle der ved hvad jeg har gjort forkert?


Brugbart svar (0)

Svar #1
19. november 2015 af SuneChr

Har du benyttet de to normalvektorer (- 1; 4) og (2 ; 1) ?
Vinklen mellem linjerne er den samme som vinklen mellem normalvektorerne.
# 2  Jo, de kan også benyttes.
# 3  Ja. Der er mange normalvektorer knyttet til en linje. Hovedsagen er, at de alle står vinkelret på linjen.
Man må gange ligningen igennem med (- 1) ,  hvorved normalvektorens retning drejer 180º


Svar #2
19. november 2015 af Naaaanai (Slettet)

Er normalvektorerne ikke ( -1 ,4 ) og (-2 , -1) ?


Svar #3
19. november 2015 af Naaaanai (Slettet)

For jeg tænkte på om man ikke kunne skrive linjerne på følgende måde: 

-x+4y=5 og y=-2x+3

til:

-x+4y-5=0   og   -2x+3-y=0


Svar #4
19. november 2015 af Naaaanai (Slettet)

Men jeg forstår ikke hvorfor jeg ikke får det til 77,47 grader. 

Det er hvad jeg har gjort:
 

a(vektor)·(b(vektor)=(-1·-2)+(4·-1)=-2 

I a(vektor) I= kvadratroden af (-1)^2+(4)^2=kvadratrod(7)

I b(vektor) I= kvadratroden af (-2)^2+(-1)^2=kvadratrod(5)

Når jeg indsætter det i formlen får jeg 102, 52 grader


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. november 2015 af SuneChr

# 4
Du skal finde den spidse vinkel, som er lig med 180º - 102,52º


Svar #6
19. november 2015 af Naaaanai (Slettet)

Hvorfor siger man 180 grader minus 105,52 grader? jeg forstår ikke helt hvor de tal kommer fra, for jeg regnede tidligere en opgave og der fik jeg det præcis det svar som der stod i bogen med samme metode, men her forstår jeg ikke hvorfor jeg ikke får det svar, som bogen ønsker. Har brugt samme metode


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. november 2015 af SuneChr

Man har
- cos v = cos (180º - v)


Brugbart svar (0)

Svar #8
19. november 2015 af Soeffi

#0.

Vedhæftet fil:Untitled.png

Svar #9
19. november 2015 af Naaaanai (Slettet)

Tusind tak for skitsen


Svar #10
19. november 2015 af Naaaanai (Slettet)

Tusind tak for hjælpen begge to! nu giver det mening for mig. Hvor har du tegnet sådan en skitse henne Soeffi? tror det vil give mening for mig at jeg bruger et værktøj til at tegne det, så jeg ved hvad det er jeg har med at gøre


Brugbart svar (0)

Svar #11
19. november 2015 af Soeffi

#10 ... Hvor har du tegnet sådan en skitse genne Soeffi? ...

Det er tegnet i Geogebra, som kan downloades gratis.


Svar #12
19. november 2015 af Naaaanai (Slettet)

Super, tusind tak for det. Jeg har allerede Geogebra, men kan ikke finde ud af at bruge det udover at skrive funktionerne op osv :-) det med at man kan se graderne er virkelig smart. Det tror jeg lige at jeg skal se nærmere på hvordan man gøre sådan noget.


Brugbart svar (0)

Svar #13
19. november 2015 af Soeffi

#12

Du skriver ligningerne som vist i inputfeltet (findes under "vis") og trykker "enter". Derefter vælger du vinkelmåler-værktøjet og trykker på de to linjer en ad gangen.


Svar #14
20. november 2015 af Naaaanai (Slettet)

Tusind tak for det Soeffi! :-)


Brugbart svar (0)

Svar #15
20. november 2015 af Soeffi

#13

Noget andet: Formlerne der står ud for linjerne er lavet ved at trække formlerne, der står i algebra-vinduet til venstre ind i tegneblokken til højre.


Svar #16
22. november 2015 af Naaaanai (Slettet)

Super, så du flyter det der står på fra venstre side (det med blåt) til højre side på tegningen? :-)


Skriv et svar til: VEKTOR A niveau

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.