Matematik

Opgaver med hældning for tangent

02. december 2015 af 123434 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1

Bestem røringspunkterne for de to tangenter til parablen med ligningen y=0,5x2-5x+14,5 der har hældningerne 2 og -0,5

f'(x)=x-5

Når f'(x)=2 så er hældningen af tangenten 2

f'(x)=x-5=2

x-5+5=2+5

x=7

f'(7)=2

X-koordinaten er 2

y-koordinaten er 0,5*22-5*2+14,5=4

Røringspunktet for tangenten med hældningskoefficienten 2 er (7,4)

Når f'(x)=-0,5 så er hældningen af tangenten -0,5

f'(x)=x-5=-0,5

x-5+5=-0,5+5

x=4.5

y-koordinaten er 0,5*4,52-5*4,5+14,5=2,125

Rørringspunktet for tangenten med hældningskoefficienten -0,5 er (4,5;2,125)

Opgave 2

Linjen y=2x-8 skærer parablen y=x^2-7x+10 i to punkter. Bestem skæringspunktet mellem tangenterne til parablen i disse to punkter.

2x-8=x2-7x+10

2x-8+8-2x=x2-7x+10+8-2x

0=x2-9x+18

Løser andengradsligningen til x=6 V x=3

x-koordinaten til det ene skærringspunkt er 6. y-koordinaten må der være y=62-9*6+18=0

x-koordinaten til det andet skærringspunkt er 3. y-koordinaten må der være y=32-9*3+18=0

y=2x-8 og y=x2-7x+10 skærer hinanden i (6,0) og (3,0)

Opgave 3

Angiv en ligning for den tangent til parablen med ligningen y=2x2, der har hældningskoefficienten 2

Tangent med hældningskoefficienten 2 svarer til f'(x0)=2

4x0=2

4x0/4=2/4

x0=1/2

y=f'(x0)*(x-x0)+f(x0)

f'(x0)=f'(0,5)=4*0,5=2

f(x0)=f(0,5)=2*0,52=0,5

y=2*(x-0,5)+0,5

y=2x-1+0,5

y=2x-0,5

Opgave 4

Bestem en ligning for tangenten til parablen med ligningen y=1/4x2 i punktet (2,1)

f'(x0)=0,5x

x0=2

f(x0)=f(2)=1

f'(x0)=f'(2)=1

y=f'(x0)*(x-x0)+f(x0)

y=1*(x-0,5)+1

y=x-0,5+1

y=x+0,5

Får I samme resultater som mig?

Tusind tak


Brugbart svar (1)

Svar #1
02. december 2015 af SådanDa

I opgave 2 får du sat dine x-værdier ind i den funktion du lige har fundet x som rødder i, derfor bliver y-værdierne oplagt 0, du skal i stedet finde y-værdierne ved at sætte x-værdierne ind i en af de oprindelige funktioner! :)


Brugbart svar (1)

Svar #2
02. december 2015 af SådanDa

I opgave 4 sætter du x0=0,5 ind i din formel for y=f'(x0)*(x-x0)+f(x0) dette skulle være x0=2 som du også bruger i gennem resten af opgaven!

Ellers er jeg enig i resultaterne! :)


Skriv et svar til: Opgaver med hældning for tangent

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.