Matematik

Bestemmelse af antal skæringer mellem cirkler, HJÆLP! Aflevering til i morgen!

05. december 2015 af Vovse112 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg forstår simpelthen ikke hvordan jeg skal gøre det her, og jeg har virkelig kort tid..

Jeg har fire cirkler og skal bestemme antallet af skæringer:

c: (x+1)^2+(y-2)^2=25

d: (x-8)^2+(y-2)^2=9

e: (x-8)^2+(y-2)^2=16

f: (x-8)^2+(y-2)^2=25

HVAD SKAL JEG?????!!!


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. december 2015 af mathon

Finde evt. skæringerne for to cirkler ad gangen.


Brugbart svar (0)

Svar #2
05. december 2015 af StoreNord

Det hurtigste er nok at smide dem ind i Geogebra, og se at der kun er 3 skæringer.       :)

Du kan jo også hurtigt se, at de tre cirkler har samme centrum.


Svar #3
05. december 2015 af Vovse112 (Slettet)

Men jeg skal også forklare opgaven? Hvordan skal jeg gøre det, hvis jeg bare smider dem ind i Geogebra??


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. december 2015 af Soeffi

#0. d, e og f har fælles centrum og kan derfor ikke skære hinanden. Nu behøver du kun at se på om c skærer de andre.

Vedhæftet fil:cirkler.png

Svar #5
05. december 2015 af Vovse112 (Slettet)

Hvordan gør jeg det?


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. december 2015 af mathon

Hvis to cirkler med med forskellige radier R og r
er beliggende, så der for centerlinjen c
gælder
                  c> R+r                    er der ingen skæring
                  c= R+r                    er der én skæring
                  R-r<c< R+r  er der to skæringer
                   c< R-r                   er der ingen skæring

Hvis to cirkler med med samme radius r
er beliggende, så der for centerlinjen c
gælder
                  c> 2r                    er der ingen skæring
                  c=2r                    er der én skæring
                  0<c< 2r           er der to skæringer
                  c= 0                      er der uendeligt mange fælles punkter


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. december 2015 af Soeffi

#5 Hvordan gør jeg det?

Se på radius af c (5) plus radius af d (3) og sammenlign med afstanden mellem deres centre. Centrum af c er (-1,2) og centrum af d er (8,2). Deres radier langt sammen er 5+3 = 8 og centrenes indbyrdes afstand er 9, derfor skærer c og d ikke hinanden. 

Sammenlig c med de to andre...


Svar #8
05. december 2015 af Vovse112 (Slettet)

Kan man så altid gøre det på den måde?


Brugbart svar (0)

Svar #9
05. december 2015 af StoreNord

I denne opgave har alle centrene samme y-værdi.

Det gør det nemt at trække parvis ligningerne fra hinanden.


Brugbart svar (0)

Svar #10
05. december 2015 af Soeffi

#8 Kan man så altid gøre det på den måde?

Ja, du skal bare undersøge alle parvise kombinationsmuligheder af cirkler. Teoretisk set kunne c have skåret d, e og f i to punkter hver. d kunne have skåret e og f i to punkter hver og e og f kunne have såret hinanden i to punkter: i alt 12 punkter. Nogle af disse punkter kunne så være ens, hvilket skulle undersøges nøjere.


Skriv et svar til: Bestemmelse af antal skæringer mellem cirkler, HJÆLP! Aflevering til i morgen!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.