Kemi

Fra densitet og volume til koncentration

16. december 2015 af ShadH - Niveau: B-niveau

Jeg er igang med at undersøge ækvivalente mængder. 96% ethanol og konc. svovlsyre blev brugt. Jeg kender volumen og densiteten. Hvordan kommer jeg videre herfra(formler)? Jeg ønsker at finde koncentrationen.


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2015 af Hr. Kræmer (Slettet)

Hvis du kender volumen af det du har tilsat, og du kender densiteten på det du har tilsat - så kan du regne ud hvor mange mol du har tilsat af hver.
F. eks: Jeg tilsætter 10 mL af 95% svovlsyre til min blanding. 95% svovlsyre har en densitet på 1.84 g/mL (ifølge et af Sigmas produkter: http://www.sigmaaldrich.com/catalog/product/fluka/84716?lang=en&region=DK)
Hvor mange mol svovlsyre har jeg så tilsat?
10 mL * 1.84 g/mL = 18.4 g
Dvs jeg har tilsat 18.4 g, MEN MEN MEN - det er kun 95% (vægt procent) af det jeg har tilsat som er svovlsyre!!
DVS den mængde svovlsyre jeg har tilsat er:
18.4 g * 0,95 = 17.48 g
og da MW(H2SO4) = 98.08 g/mol, så har jeg tilsat:
17.48g / 98.08g/mol = 0,178 mol H2SO4

På samme måde kan du udregne hvor meget du har tilsat af det andet


Skriv et svar til: Fra densitet og volume til koncentration

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.