Matematik

En funktion f er givet ved f(x)=ln(x)-1/2x+5 ; x > 0

05. januar 2016 af mitnavnergert (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hey derude.

Er der nogle kloge hoveder der kan hjælpe med følgende opg:

En funktion f er givet ved 

         f(x)=ln(x)-1/2x+5 ; x > 0

Bestem f´(x), og bestem monotoniforholdene for f.

Tak på forhånd.


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. januar 2016 af Stats

Hvad volder problemer? Differentieringen eller monotoniforhold?

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #2
06. januar 2016 af Stats

En funktion f er givet ved 

         f(x)=ln(x)-1/2x+5 ; x > 0

Bestem f´(x), og bestem monotoniforholdene for f.

Funktionen differentieres

\frac{\mathrm dy}{\mathrm dx}=\frac{\mathrm d}{\mathrm dx}\left ( \ln(x)-\frac{1}{2}x+5 \right )=\frac{\mathrm d}{\mathrm dx}\ln(x)-\frac{\mathrm d}{\mathrm dx}\frac{1}{2}x+\frac{\mathrm d}{\mathrm dx}5=\frac{1}{x}-\frac{1}{2}\textup{ for } x>0

Vi sætter f'(x) = 0 og finder dermed nulpunkter.

\frac{1}{x}-\frac{1}{2}=0\Leftrightarrow \frac{1}{x}=\frac{1}{2}\Leftrightarrow 1=\frac{1}{2}x\Leftrightarrow 2=x

Vi undersøger intervallet mellem nulpunkter og restriktioner; ]0,2] og [2,∞[

                   ]0,2]               2               [2,∞[
f'(x)          f'(1) = 0,5          0           f'(3) = -(1/6)
mon.              /                  0                    \
               voksende      gl. maks.      aftagende

Dvs.

f'(x) > 0 i intervallet ]0,2]
f'(x) < 0 i intervallet [2,∞[
Globalt maksimum i punktet P(2,f(2))

Til en anden gang, da ville det være rart at se din fremgangsmåde, så man hurtigt ville kunne finde ud af hvor problemet opstår og dermed forsøge at hjælpe dig igennem problemet... Svaret jeg har givet er af hensyn til andre der måtte have svært ved spørgsmål der ligner. Derfor, hvis du kun er ude efter svaret, så se bort fra denne her...

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. januar 2016 af AskTheAfghan

(Lyn rettelse til #2)

Vi undersøger intervallet mellem nulpunkter og restriktioner; ]0,2] og [2,∞[

Du mener nok ]0, 2[ og ]2 , ∞[. Idet f '(2) = 0, ønskes der at undersøge opførslen af f '(x) på R>0\{2}.

Ud fra din analyse, konkluderer vi, at f '(x) > 0 og f '(x) < 0 på hhv. ]0, 2[ og ]2 , ∞[. Man kan ellers godt skrive f '(x) ≥ 0 på ]0, 2] og f '(x) ≤ 0 på [2, ∞[, men det virker ikke så interessant i dette tilfælde.


Skriv et svar til: En funktion f er givet ved f(x)=ln(x)-1/2x+5 ; x > 0

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.