Matematik

geometri

06. januar 2016 af Gyldendal1 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej

jeg er gået i stå i følgende opgave,hvilket er vedhæftet, håber nogen der kan hjælpe mig.

Tak på forhånd :)


Brugbart svar (0)

Svar #1
06. januar 2016 af Stats

Skærmbillede 2016-01-06 kl. 22.42.32.png

Hvilket opgave bogstav er du gået i stå i?

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (0)

Svar #2
07. januar 2016 af Soeffi

#0. a) Da stjernen er tegnet i en regulær femkant gælder, at trekant ABC og trekant BFA begge er ligebenede. De har samme grundvinkler (z) og dermed også samme topvinkel. Dvs. v = 108º på tegningen.

Vedhæftet fil:a.png

Brugbart svar (1)

Svar #3
07. januar 2016 af Soeffi

#2 Rettelse: b) Da stjernen er tegnet i en regulær femkant gælder, at trekant ABC og trekant BFA begge er ligebenede. De har samme grundvinkler (z) og dermed også samme topvinkel. Dvs. v = 108º på tegningen.

a) følger af at en femkant har en vinkelsum på 540º, og at alle hjørnevinkler i en regulær femkant er lige store: dvs. de er 540º/5 = 108º.


Brugbart svar (0)

Svar #4
07. januar 2016 af Soeffi

-


Brugbart svar (1)

Svar #5
07. januar 2016 af Soeffi

#0. b) fortsat: vinkel FBG = 108° - 2z, hvor z findes af trekant AFB: 108° + 2z = 180° => z = 36°. Dermed er vinkel FBG = 108° - 2·36° = 36°. Da vinkel FAB = z = 36° har man vist, at vinkel FBG = vinkel FAB.


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. januar 2016 af Soeffi

c) Arealet af en regulær femkant med siden 5 er: 1.7205·5^2 = 43.01


Brugbart svar (1)

Svar #7
07. januar 2016 af Soeffi

d) Arealet findes ved at trække arelerne af de hvide trekanter uden om stjernen fra femkantens areal. 

Grundlinjen i hver trekant er 5. For højden, h, gælder at tan(36°) = h/(5/2) => h = (5/2)·tan(36°) = 1.816. Arealet af hver hvid trekant er: 0,5·grundlinje·højde = 0,5·5·1.816 = 4.541. Det samlede areal af de fem hvide trekanter er: 5·4.541 = 22,7. Trækkes dette fra femkantens areal fås stjernens areal: 43,01 - 22,7 = 20,3


Brugbart svar (1)

Svar #8
07. januar 2016 af Soeffi

e) I et pentagram, dvs. en stjerne i en regulær femkant, gælder at stykket AG deles af F som det i gylne snit.

Længden af AG ses at være 5. Dette giver: (5 - |FG|)/5 = 1/1,618 => |FG| = 5·(1 - 1/1,618) = 1,91

Vedhæftet fil:e.png

Brugbart svar (1)

Svar #9
07. januar 2016 af Soeffi

f) Forholdet mellem de to femkanterns areal er som forholdet mellem deres sider i anden:

Forhold mellem arealer = (5/1,91)2 = 6,85


Svar #10
14. januar 2016 af Gyldendal1 (Slettet)

#6

c) Arealet af en regulær femkant med siden 5 er: 1.7205·5^2 = 43.01

Kan du forklare lidt mere om hvordan du er kommet til resulatet?

hvor finder du 1,7205


Brugbart svar (0)

Svar #11
14. januar 2016 af Soeffi

#10

Det er formlen for arealet af en regulær femkant: 1,7205 gange sidelængden i anden. Se evt. https://www.studieportalen.dk/kompendier/matematik/formelsamling/geometri/polygon/femkant-pentagon.


Svar #12
14. januar 2016 af Gyldendal1 (Slettet)

-


Svar #13
14. januar 2016 af Gyldendal1 (Slettet)

#10
#6

c) Arealet af en regulær femkant med siden 5 er: 1.7205·5^2 = 43.01

Kan du forklare lidt mere om hvordan du er kommet til resulatet?

hvor finder du 1,7205

Mange tak, nu forstår jeg det bedre, men kan du hjælpe mig med denne opgave?

https://www.studieportalen.dk/forums/thread.aspx?id=1654854


Skriv et svar til: geometri

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.