Kemi

Kemisk ligevægt. Hjælp!

10. januar 2016 af Katrine0127 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, jeg sidder og kigger på en opgave ang. ligevægte. 

Opgaven lyder således: 

Ligevægtskonstant værdi : 1,6 ved 720 grader celsius. 

H2(g) + CO2(g) ? H2O (g) + CO(g) 

I en beholder findes ved stuetemperatur en blanding af de fire gasser med følgende patrial tryk: 

p(H2) = 0,54 bar 

p(CO2) = 1,07 bar

p( H2O)= 1,50 bar

p(CO) = 2,11 

Jeg har svaret på første spørgsmål: 

a) Beregn reaktionsbrøken ved stuetemeratur 

Y = P(H2O)*P(CO) / P(H2O)* P(CO2)  

Y= 1,50 bar * 2,11bar / 0,54 bar * 1,07 bar = 5,5 

Har nu problemer med 2. spørgsmål: 

b) I hvilken retning forløber nettoreaktionen ? 

Jeg har et bud, men tror ikke det er rigtig. Mit bud er at den forløber mod venstre, da den beregnede ligevægtskonstant ved stuetemperatur er højere end den givne til 1,6 ved 720 grader celsius. 

Håber I kan hjælp med spørgsmål b! 

På forhånd tak 


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. januar 2016 af mathon

Betænk
                  Y=\frac{p(H_2O)\cdot p(CO)}{p(H_2)\cdot p(CO_2)}   nu bliver større
dvs
                   tælleren bliver større og nævneren bliver mindre.

I hvilken retning forskydes ligevægten
                                                                H2 (g)  +  CO2 (g)   \rightleftharpoons  H2O (g)   +   CO (g) 

da?


Svar #2
10. januar 2016 af Katrine0127 (Slettet)

Bliver den så forskudt mod højre? Ved ikke om jeg har fanget det helt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. januar 2016 af mathon

Den forskydes mod højre.


Svar #4
10. januar 2016 af Katrine0127 (Slettet)

Jeg kan ikke helt se hvorfor. Er det ikke noget med, at den skal forskydes mod venstre hvis tallet i tælleren er større? for så er Yc større end Kc


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. januar 2016 af Heptan

Du har beregnet reaktionsbrøken, ikke ligevægtskonstanten, som jo er ... konstant.

Reaktionen vil forløbe i en retning, indtil reaktionsbrøken er lig med ligevægtskonstanten. Da Y > K vil reaktionen forløbe mod venstre, da Y skal blive mindre for at blive lig med K.


Brugbart svar (0)

Svar #6
11. januar 2016 af mathon

SORRY

                    Y=\frac{p(H_2O)\cdot p(CO)}{p(H_2)\cdot p(CO_2)}
dvs
                   tælleren skal mindskes og nævneren øges.

I hvilken retning forskydes ligevægten
                                                                H2 (g)  +  CO2 (g)   \rightleftharpoons  H2O (g)   +   CO (g) 

da?


Brugbart svar (0)

Svar #7
11. januar 2016 af mathon

Dertil skal siges, at både
                                             K_c og K_p er temperaturafhængige.


Brugbart svar (0)

Svar #8
11. januar 2016 af mathon

men denne temperaturafhængighed forkortes ud i netop denne reaktion.


Brugbart svar (0)

Svar #9
11. januar 2016 af Heptan

Vil det sige at reaktionen er uafhængig af temperaturen? Kan du vise hvor det forkortes ud?


Svar #10
11. januar 2016 af Katrine0127 (Slettet)

Jeg tror, at jeg forstået princippet nu! I skal have mange tak for hjælpen. 

Mener at reaktionen er afhængig af temperaturen, kan i hvertfald godt forstår nu hvorfor det er den forskydes mod venstre 


Skriv et svar til: Kemisk ligevægt. Hjælp!

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.