Fysik

Bestem luftens densitet - forsøg med cola og mentos

24. januar 2016 af jegbrugerstudieportalen (Slettet) - Niveau: C-niveau

Fremgangsmåde
a) to mentos, en ballon og en 1,5 liters cola vejes
b) de to mentos puttes i ballonen, som monteres på flasken og de to mentos hældes ned i cola
c) colaen bruser op og ballonen pustes op
d) efter end reaktion vejes det hele igen

Måleresultater
Vægt før reaktion mellem cola og mentos m1 (g) 1617,9
Vægt efter reaktion mellem cola og mentos m2 (g) 1614,2
 

Ballonens omkreds er målt til O = 57,3 cm og forsøget er udført ved stuetemperatur ca. 24 °C
Opgave
Brug måleresultaterne til at beregne densiteten af luften i lokalet og vurder om den fundne værdi er rimelig.

fostår ikke hvordan man løser det. nogen der kan hjælpe?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. januar 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Beregn hvor meget masse der forsvinder: Δm = m1 - m2

Beregn rumfanget af ballonen vha. O = 2πr og V = 4/3 πr3

Arkimedes lov siger at opdriften er lig med tyngdekraften af den fortrængte luft. Dvs.

Δm * g = mfortrængt luft * g  <=>

Δm = mfortrængt luft

Massen af den fortrængte luft kan findes som

mfortrængt luft = Vballon * ρluft

Så vi har

Δm = Vballon * ρluft  <=>

ρluft = Δm/Vballon


Skriv et svar til: Bestem luftens densitet - forsøg med cola og mentos

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.