Matematik
Monotoniforhold, tangenthældning og areal og stamfunktion
Opgave 1
En funktion er bestemt ved f(x)=1/3x3-4x2+12x
a) f'(x) til at argumentere for grafens forløb.
b) Undersøg, om grafen for f har en tangent med hældningskoefficient ??-5 .
c) Bestem arealet af det område, der afgrænses mellem grafen for f og x-aksen.
Min løsning
Finder f'(x) til at argumentere for grafens forløb
f'(x)=3*1/3*x3-1-2*4*x2-1+12
f'(x)=x2-8x+12=0
Løser andengradsligningen til x=2 og x=6
x 0 2 4 6 8
f'(x) + 0 - 0 +
f'(x) er voksende i intervallet ]-∞;2]
f'(x) er aftagende i intervallet [2;6]
f'(x) er voksende i intervallet [6;∞[
Maksimum i x=2 og minimum i x=6
b)
Undersøger om grafen for f har tangenhældningen -5
f'(x)=-5 angiver en tangent med hældningen -5.
Jeg løser f'(x)=-5 for at finde ud af, om grafen muligvis kan have en tangenhældning på -5
f'(x)=x2-8x+12=-5
x2-8x+17=0 Andengradsligning
Da D<0 er der ingen løsninger til andengradsligningen. Da der ingen løsninger er, kan det ikke lade sig gøre for f at have en tangenthældning på -5
c)
Jeg bestemmer arealet af det område, der afgrænses mellem grafen for f og x-aksen
Jeg finder stamfunktionen til f(x) og løser f(x)=0 til at finde grænserne. Med grænserne mener jeg skærringen med x-aksen
f(x)=1/3x3-4x2+12x=0
Løst ved hjælp af cas til x=0 V x=6. f skærer x-aksen i punkterne (0,0) og (6,0)
F(x)=1/12x4-4/3x3+6x2
F(x)=0∫6(1/3x3-4x2+12x)dx=60[1/12x4-4/3x3+6x2]=(1/12*64-4/3*63+6*62)-(1/12*04-4/3*03+6*02)=36-0=36
Arealet af af området mellem grafen og x-aksen er 36
Opgave 2
Bestem stamfunktionen til f(x)=4x+3, som går igennem punktet P(1,10)
F(x)=1/2*4*x1+1+3x+k
F(x)=2x2+3x+k
Går gennem P(1,10)
10=2*12+3*1+k
10=2+3+k
10=5+k
k=5
F(x)=2x2+3x+5 er stamfunktion til f(x)=4x+3 og går gennem punktet (1,10)
Hvordan løser I disse opgaver? Det ville være en stor hjælp for mig, da jeg er ved at genopfriske matematikken
Skriv et svar til: Monotoniforhold, tangenthældning og areal og stamfunktion
Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk?
Klik her for at oprette en bruger.

har lokale ekstrema i
og
. Polynomier af ulige grad har aldrig globale maksima eller minima.