Fysik

Udregne et resonansrørs længde

24. februar 2016 af Arccossintan (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

En opgave lyder:

Et i begge ender åbent resonansrø er fyldt med atmosfærisk luft. Ved den ene åbne ende anlås en stemmegaffel med frekvensen 440 Hz, og der høres resonans (grundtonen).

Beregn rørets længde, når svingningsbugene ligger 1,0 cm uden for rørmundingerne.

Jeg har gjort følgende:

Jeg antager, at luften er 20 grader varm, hvorfor lydens hastighed er:

v_{luft}=331*\sqrt{\frac{293K}{273K}}*m/s=342,91 m/s

Jeg udregner nu frekvensen:

\lambda =\frac{v}{f}=\frac{342,91 m/s}{440 Hz}=0,78 m

Da resonansrøret er fire gange kortere end bølgelængden, må dette have længden:

L=\frac{\lambda }{4}=\frac{0,78 m}{4}=0,195 m

Jeg trækker nu 1 cm fra længden, da svingningsbugen ligger 1,0 cm uden for rørmundingen (jeg ved ikke om dette er korrekt, da der egentlig står svingningsbuene og rørmundingerne - måske skal man trækker 2,0 cm fra?):

0,195 m -0,01 m=0,185m

Facitlisten fortæller imidlertid, at rørlængden skal være 36 cm, og dette er jo helt ved siden af! Så hvor går det galt? Jeg formoder stærkt, at lufttemperaturen må være tilnærmelsesvis korrekt, da denne ikke oplyses i opgaven.


Brugbart svar (1)

Svar #1
24. februar 2016 af peter lind

Der er en halv bølgelængde mellem to buge


Svar #2
24. februar 2016 af Arccossintan (Slettet)

Ahh. Dette giver mig en rørlængde på 0,39 m (uden fratrækning af de dele af sviningsbugene, der ligger uden for rørmundingen). Spørgsmålet er nu, skal jeg trække 1 eller 2 cm fra?


Skriv et svar til: Udregne et resonansrørs længde

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.