Fysik

Udregne rumfang

26. februar 2016 af Arccossintan (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

En opgave lyder:

Til en ballonpose er der brugt 5,7 * 10^4 m^2 plastmateriale, der har en tykkelse på 0,095 mm og en densitet på 956 kg/m^3. Beregn massen af posen.

Jeg har gjort dette:

Jeg har omregnet de 0,095 mm til m:

0,095mm/1000=9,5*10^-^5 m

Jeg multiplicerer nu arealet med tykkelsen og finder således rumfanget:

5,7*10^4 m^2 *9,5*10^-^5 m=5,415 m^3

Jeg multiplicerer densiteten med rumfanget:

956 kg/m^3*5,415 m^3=5176,74 kg

Massen er således ca. 5177 kg.

Beregn nu rumfanget af Heliumgassen i ballonposen efter opstigningen til 40 km højde. Ved starten af opstigningen vil rumfanget være 5200 m3, trykket vil være 101 kPa, og gassens temperatur 14 grader celsius. Efter opstigningen er temperaturen -25 grader celsius og trykket 380 Pa.

Jeg har gjort dette:

Omregnet celsiustemperaturerne til absolut temperaturer:

T=t+273=14+273=287 K

T=t+273=-25+273=248K

Jeg omregner trykket i kPa til Pa:

101 kPa*1000=101000 Pa

Jeg udregner nu stofmængden før opstigningen:

n=\frac{p*V}{R*T}=\frac{101000 Pa*5200m^3}{8,31\frac{Pa*m^3}{mol*K}*287K}=220212 mol

Stofmængden er konstant, og jeg anvender nu denne til udregning af gassens volumen, når ballonen er steget til vejrs:

V=\frac{n*R*T}{p}=\frac{220212 mol*8,31\frac{Pa*m^3}{mol*K}*248K}{380Pa}=1,2*10^6m^3

Er resultaterne korrekte?


Skriv et svar til: Udregne rumfang

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.