Matematik

Kvadratrod - flere løsninger

05. marts 2016 af Uddannelse2016 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej med jer! Jeg har lige et matematisk spørgsmål.

Hvis: x^2 + 7 = e^2

Hvorfor er x så enten: x = -KVROD e^2 - 7     Elller    x = KVROD e^2 - 7

Altså, hvorfor er der to løsninger? :-)


Brugbart svar (0)

Svar #1
05. marts 2016 af VandalS

Fordi begge dele løser problemet:

x = \sqrt{e^2-7} \implies x^2 = \sqrt{e^2-7} \cdot \sqrt{e^2-7} \Leftrightarrow x^2+7=e^2

og

x = -\sqrt{e^2-7} \implies x^2 = (-1 \cdot -1) \left(\sqrt{e^2-7} \cdot \sqrt{e^2-7} \right) \Leftrightarrow x^2+7 = e^2

fordi minus gange minus giver plus


Svar #2
05. marts 2016 af Uddannelse2016 (Slettet)

Tak for svaret!

Altså, fordi e både kan være en positiv og negativ værdi eller hvad? Eller fordi e^2 er mindre end 7?


Svar #3
05. marts 2016 af Uddannelse2016 (Slettet)

Tak for svaret!

Altså, fordi e både kan være en positiv og negativ værdi eller hvad? Eller fordi e^2 er mindre end 7?


Brugbart svar (0)

Svar #4
05. marts 2016 af PeterValberg

Dybest set skyldes det vel definitionen på kvadratrod

\sqrt{a}=b\quad,\text{hvis}\,\,b^2=a     bemærk:   a\geq0

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #5
05. marts 2016 af SuneChr

Definitionen på √a er
√a = b  ⇔  b ≥ 0  ∧ b2 = a
b er dermed ikke-negativ.


Brugbart svar (0)

Svar #6
05. marts 2016 af SuneChr

# 0
|x|  = √ (e2 - 7)  ⇔  x  =  ± √ (e2 - 7)
Se også definitionen på kvadratrod # 5  


Brugbart svar (0)

Svar #7
05. marts 2016 af Eksperimentalfysikeren

#3

e er altid positiv.

Ligningen x2 = 9 har to løsninger nemlg x=3 og x=-3.


Brugbart svar (0)

Svar #8
05. marts 2016 af Soeffi

#0 Hvis: x^2 + 7 = e^2 Altså, hvorfor er der to løsninger? 
#2 Altså, fordi e både kan være en positiv og negativ værdi eller hvad? Eller fordi e^2 er mindre end 7?

Angående #0: Der er to løsninger, fordi man ved at gøre prøve finder, at -√(e2-7) og √(e2-7) begge er løsninger.

Hvis du mener: hvordan får man ideen til, at der er to løsninger, er svaret nok, at det gør man heller ikke uden videre. Det var ikke før i 1600-tallet, at man overhovedet anerkendte negative tal f.eks. Der var også græske matematikere, der kun anerkendte een løsning til en bestemt andengradsligning, selvom den pågældende ligning havde to positive løsninger. Dvs. det med, at der er to løsninger til en andengradsligning, har matematikerne været længe om at forstå. 

Angående #2: e2 ≈ 7,38 og dermed større end 7. Hvis e2 var mindre end 7, ville der slet ikke være en løsning på ligningen.


Svar #9
05. marts 2016 af Uddannelse2016 (Slettet)

Tusind tak for alle svarene!

Jeg må dog indrømme, at jeg stadigvæk ikke helt forstår det. Altså, hvis e^2 - 7 = 0,38   og  kvadratroden af 0,38 er ca. 0,6, hvorfor er svaret så ikke bare at x = 0,6. Hvorfor kan x også være -0,6?


Brugbart svar (0)

Svar #10
06. marts 2016 af SuneChr

# 9
x2  =  e2 - 7
har den fuldstændige løsning
|x| = √ (e2 - 7)  ⇔  x = ± √ (e2 - 7)
Her spørger man, hvad x er.

Hvis man derimod spørger, hvad √ (e2 - 7) er,
er svaret kun den positive rod.
Se igen definitionen på kvadratrod i # 5

Det er ikke rodtegnet, der giver minus'et, men |x| der giver anledning til både plus og minus.


Svar #11
06. marts 2016 af Uddannelse2016 (Slettet)

Endnu engang, mange tak for svaret! :-)

Jeg er nok lidt tungnem, men jeg bliver simpelthen nødt til at spørge: Er der nogen årsag til, at det forholder sig sådan? Jeg kan ikke se noget logisk ræsonnement bag. 


Brugbart svar (0)

Svar #12
06. marts 2016 af Eksperimentalfysikeren

Tegn funktionen y=x2 i et koordinatsystem. Tegn også linien y=4. Du kan så se, atdeto grafer har to skæringspunkter, nemlig for x=-2 og x=2.

Vedhæftet fil:Parabel.png

Skriv et svar til: Kvadratrod - flere løsninger

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.