Fysik

Fordampet

01. april 2016 af MissGeek87 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Opgaven er vedhæftet. Ingen anelse om hvad man skal gøre. 


Brugbart svar (1)

Svar #1
01. april 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Energi til at opvarme lavaen til kogepunktet og så fordampe halvdelen:

Q = L2hρcp(Tv - T0) + ½L2hρLv

 

Når et materiale bliver deformeret bliver mekanisk energi omdannet til termisk energi. Den effekt dette sker med er givet ved funktionen Φ:

u, v og w er hastigheden i x, y og z-retningen henholdsvis. Her i opgaven er der ingen bevægelse i y og z-retningen, så alle leddene med v og w er 0. Hastigheden i x-retningen varierer heller ikke med x- og z-retningen, så leddene med du/dx og du/dz er ligeledes 0. Tilbage har vi

Φ = μ (du/dy)2

Opgaven kalder u for v, y for x og μ for η. Så lad os skrive formlen som

Φ = η (dv/dx)2

Φ er effekten pr. volumenenhed, så den samlede effekt i lavakammeret er

P = L2hη (dv/dx)2

dv/dx er givet til at være v(t)/h, som indsat giver

P = L2hη(v(t)/h)2  <=>

P = L2η(v(t))2/h

v(t) kan vi omskrive til a*t + v(0). Hvis vi sætter starthastigheden til 0, får vi

P = L2ηa2t2/h

Den samlede varmemængde over tiden t kan findes som

Q = ∫0t P dt  <=>

Q = ∫0t L2ηa2t2/h dt  <=>

Q = L2ηa2t3/(3h)

Så vi har

L2ηa2t3/(3h) = L2hρcp(Tv - T0) + ½L2hρLv

Så isolerer man t.


Brugbart svar (0)

Svar #2
04. april 2016 af TineS94 (Slettet)

Jeg kan ikke få det til at gå op til sidst med enhederne..

Kan jeg lokke dig til at kigge på det?

Vedhæftet fil:opg 13.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #3
04. april 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

cp = 800 J/(kg*K)

Jeg får så

t = 101414 s ≈ 28 timer


Brugbart svar (0)

Svar #4
04. april 2016 af TineS94 (Slettet)

Arhh ja, rigtigt nok :) Tusind tak! 


Brugbart svar (0)

Svar #5
06. april 2016 af N1kemi (Slettet)

Så det her er ikke korrekt? Og kan du forklare hvorfor?

Vedhæftet fil:Capture.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #6
06. april 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

I formlen P = Q/t er P den gennemsnitlige værdi af P(t). Formlen P(t) = ηAa2t2/h udtrykker effektens størrelse til tiden t.

Brug i stedet

Q = ∫0t P(t) * dt

 

Men smart med

Ffrik = ηAdv/dx

og

P(t) = Ffrik * v(t)

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
06. april 2016 af Student015 (Slettet)

Jeg er overhovedet ikke med på, hvordan den opgave skal løses.. 

Får får du formlerne fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #8
06. april 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

#7

Den formel med Φ støder du på, hvis du har noget videregående strømningslære. Men ellers gør som N1kemi og brug

Ffrik = ηAdv/dx

og

P(t) = Ffrik * v(t)


Brugbart svar (0)

Svar #9
06. april 2016 af N1kemi (Slettet)

De formler jeg har brugt findes alle i vores bøger, slides osv.


Brugbart svar (0)

Svar #10
07. april 2016 af Charlot96

#1 GalVidenskabsmand

#1

Energi til at opvarme lavaen til kogepunktet og så fordampe halvdelen:

Q = L2hρcp(Tv - T0) + ½L2hρLv

Når et materiale bliver deformeret bliver mekanisk energi omdannet til termisk energi. Den effekt dette sker med er givet ved funktionen Φ:

u, v og w er hastigheden i x, y og z-retningen henholdsvis. Her i opgaven er der ingen bevægelse i y og z-retningen, så alle leddene med v og w er 0. Hastigheden i x-retningen varierer heller ikke med x- og z-retningen, så leddene med du/dx og du/dz er ligeledes 0. Tilbage har vi

Φ = μ (du/dy)2

Opgaven kalder u for v, y for x og μ for η. Så lad os skrive formlen som

Φ = η (dv/dx)2

Φ er effekten pr. volumenenhed, så den samlede effekt i lavakammeret er

P = L2hη (dv/dx)2

dv/dx er givet til at være v(t)/h, som indsat giver

P = L2hη(v(t)/h)2  <=>

P = L2η(v(t))2/h

v(t) kan vi omskrive til a*t + v(0). Hvis vi sætter starthastigheden til 0, får vi

P = L2ηa2t2/h

Den samlede varmemængde over tiden t kan findes som

Q = ∫0t P dt  <=>

Q = ∫0t L2ηa2t2/h dt  <=>

Q = L2ηa2t3/(3h)

Så vi har

L2ηa2t3/(3h) = L2hρcp(Tv - T0) + ½L2hρLv

Så isolerer man t.


Er du sød at komme med nogen flere udregninger til det sidste step? :) Jeg kan ikke helt forstå hvordan L2ηa2t3/(3h) = L2hρcp(Tv - T0) + ½L2hρLv 


Brugbart svar (0)

Svar #11
07. april 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Q = L2hρcp(Tv - T0) + ½L2hρLv 

er den varmemængde der skal til for at opvarme lavaen til kogepunktet og fordampe halvdelen.

Q = L2ηa2t3/(3h)

er den varmemængde som friktionen fra jordskorpen afsætter i lavaen i løbet af et tidsrum på t.

Når man så sætter disse to lig med hinanden, så vil t udtrykke den tid det tager at opvarme og fordampe halvdelen af lavaen.


Brugbart svar (0)

Svar #12
07. april 2016 af BMB15 (Slettet)

Hvordan kan man bruge  Q = \int_{0}^{t}P(t) * dt  i stedet for P = Q/t ? 


Brugbart svar (0)

Svar #13
07. april 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du er nødt til at bruge den med integralet.

Hvis P havde været konstant, kunne man bruge

Q = P * t

Men da P ændrer sig med t, er man nødt til at beregne det sådan

Q = ∫0t P(t) * dt


Brugbart svar (0)

Svar #14
07. april 2016 af BMB15 (Slettet)

Men hvad skal man så sætte lig hinanden for at kunne isolere tiden? 


Brugbart svar (0)

Svar #15
07. april 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Isolér t i ligningen

L2ηa2t3/(3h) = L2hρcp(Tv - T0) + ½L2hρLv  <=>

t = 3√(  3h2ρ(cp(Tv - T0) + ½Lv)/(ηa2)   )  <=>


Brugbart svar (0)

Svar #16
07. april 2016 af BMB15 (Slettet)

Tænkte mere, hvis man bruger metoden som N1kemi bruger :) 


Brugbart svar (0)

Svar #17
07. april 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

N1kemi kommer også frem til formlen

P(t) = L2ηa2t2/h

som integreret giver

Q = L2ηa2t3/(3h)


Brugbart svar (0)

Svar #18
07. april 2016 af BMB15 (Slettet)

N1 kommer frem til P(t) =(ηa^2t^2)/h   er det en fejl eller? 


Brugbart svar (0)

Svar #19
07. april 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Han kommer frem til

P(t) = ηAa2t2/h

hvor A = L2


Brugbart svar (0)

Svar #20
07. april 2016 af N1kemi (Slettet)

Er A ikke L*h? Altså 10*100, da L er 100, h er 10. 


Forrige 1 2 Næste

Der er 24 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.