Matematik

Opgaver med rørringspunkt for tangenter

18. april 2016 af 123434 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Opgave 1

a)

Funktionen f er givet ved
f (x) = 0,5x3 − 3x2 + 4,5x + 2 .
a) Bestem ved hjælp af f ′(x) monotoniforholdene for funktionen f .

f'(x)=1,5x2-6x+4,5

Finder f'(x)=0 for at kortlægge monotoniforholdene

f'(x)=1,5x2-6x+4,5=0

x=1 og x=3

x         0        1        2          3       4

f'(x)      +       0        -           0       +

f'(x) er voksende i intervallet ]-∞;1]

f'(x) er aftagende i intervallet [1;3]

f'(x) er voksende i intervallet [3,∞[

Globalt minimum i x=3

b)

f(x)=0,5x3-3x2+4,5x+2

Bestem en ligning for tangenten t til grafen for f i punktet (0,2).
f(0)=2

f'(0)=4,5

y=f'(0)*(x-0)+f(0)

y=4,5*(x-0)+2

y=4,5x+2

c)

Grafen for f har en anden tangent, der er parallel med t.
Bestem koordinaterne til røringspunktet for denne tangent

tangenten skal være parallel med y=4,5x+2. Tangenten skal derfor have somme hældning som t, og derfor f'(x)=4,5

f'(x)=1,5x2-6x+4,5=4,5

1,5x2-6x+4,5-4,5=4,5-4,5

1,5x2-6x=0

1,5x(x-4)=0

x=0 V x=4

(0,2) og (4,4)

Tangenten, der er parallel med y=4,5x+2 har rørringspunkt i (4,4)

Opgave 2

I en model for dyrkningen af en bestemt kornsort kan sammenhængen mellem fortjenesten og mængden af tilført kunstgødning beskrives ved 

f(x)=26400x/(x+1)-2350x+12000

Det oplyses, at grafen for f har en vandret tangent i i intervallet [0,10]. Rørringspunktet for denne tangent kaldes for P

Bestem koordinatsættet for P og gør rede for, hvad det fortæller om indtjeningen

Hvordan løser man opgave 2. Jeg er usikker på om, jeg anvender den korrekte fremgangsmåde i opgave 1c


Brugbart svar (1)

Svar #1
18. april 2016 af StoreNord

Opgave 2:

Differentièr f, og find hvor f' er 0. Der er 2 steder, men du skal kun bruge det ene.


Svar #2
19. april 2016 af 123434 (Slettet)

1#

f'(x)=0

x=-4,35 og x=2,35

x=-4,35 forkastes som løsning

f(2,35)=24996,9

Koordinatsættet for P er (2,35;24996,9)

Jeg er ikke helt med, hvad betydningen er for indtjeningen


Brugbart svar (1)

Svar #3
19. april 2016 af StoreNord

Det kan ikke betale sig at tilføre mere kunstgødning end       2,35 (måske kilo pr kvadratmeter?)


Svar #4
19. april 2016 af 123434 (Slettet)

Ja for, hvis der tilføjes mere end 2,35 kg kunsgødning pr km2 så begynder fortjenesten at falde


Skriv et svar til: Opgaver med rørringspunkt for tangenter

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.