Matematik

Hjælp til at reducere udtryk

01. maj 2016 af Simonekj93 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Jeg har fået en lang række stykker, der skal reduceres. Men jeg kæmper meget med at finde frem til det rigtige resultat med to af opgaverne.

Er der en, der kan vise mig, hvordan følgende udtryk reduceres? 

(\frac{4a}{1-9a^2}+\frac{2a}{1+3a}+\frac{3a}{1-3a}):(1-\frac{10}{1-3a})

og

\left ( \frac{1}{x}+\frac{1}{y} \right )^{2}+\left ( \frac{1}{x}-\frac{1}{y} \right )^{2}+\left ( \frac{1}{x}+\frac{1}{y} \right )\left ( \frac{1}{x}-\frac{1}{y} \right )


Brugbart svar (0)

Svar #1
01. maj 2016 af mathon

                 \left(\frac{4a}{1-(3a)^2}+\frac{2a}{1+3a}+\frac{3a}{1-3a}\right):\left(1-\frac{10}{1-3a}\right)\; \; \; \; \; \; a\notin\left \{ \left. -\tfrac{1}{3}, \tfrac{1}{3}\right \} \right.

                  \left(\frac{4a}{(1+3a)(1-3a)}+\frac{2a(1-3a)}{(1+3a)(1-3a)}+\frac{3a(1+3a)}{(1+3a)(1-3a)}\right):\left(\frac{1-3a-10}{1-3a}\right)

\left(\frac{4a}{(1+3a)(1-3a)}+\frac{2a-6a^2}{(1+3a)(1-3a)}+\frac{3a+9a^2}{(1+3a)(1-3a)}\right):\left(\frac{-3(a+3)}{(1-3a)}\right)

                         \frac{3a(a+3)}{(1+3a)(1-3a)}:\frac{-3(a+3)}{(1-3a)}

                         \frac{3a(a+3)}{(1+3a)(1-3a)}\cdot \frac{(1-3a)}{-3(a+3)}=\frac{-a}{1+3a}=-\frac{a}{1+3a}

                  


Brugbart svar (0)

Svar #2
01. maj 2016 af Soeffi

#0.


Skriv et svar til: Hjælp til at reducere udtryk

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.