Kemi

Opløselighedsproduktet - uorganisk kemi

29. maj 2016 af Star04 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Opløselighedsproduktet for MgF2 er 8*10-8 M3

a) Hvor mange mg MgF2 kan man opløse i 250 ml vand? 

b) Antag at man i stedet opløser magnesiumfluoridet i en opløsning som i forevejen indeholder magnesiumnnitrat. Mindsker eller øger den molære opløselighed? Svaret skal begrundes. 

c) Beregn den molære opløselighed af MgF2 i 0.200 M Mg(NO3)2

Nogle der vil hjælpe med denne opgave? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2016 af mathon

a)
          

vandopløselighed af MgF_2
                                
                                                 \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! M\cdot s=M\cdot \left (\frac{K_o}{4} \right )^{\frac{1}{3}}=\left ( 62{,}3018\; \tfrac{g}{mol} \right )\cdot \left ( \frac{8\cdot 10^{-8}\; M^3}{4} \right )^{\frac{1}{3}}=0{,}169113\; \tfrac{g}{L}=0{,}169113\; \tfrac{mg}{mL}

det vil i 250 mL 
sige:
            \left ( 250\; mL \right )\cdot \left (0{,}169113\; \tfrac{mg}{mL} \right )=42{,}28\; mg


Brugbart svar (0)

Svar #2
29. maj 2016 af mathon

b)
      Opløseligheden af MgF_2 i en opløsning, der i forvejen indeholder Mg^{2+} er mindre end i rent vand,
      da opløselighedsproduktet ikke må overskrides.

      Den opløste mængde af Mg^{2+}er negligeabel i forhold til de i forvejen forekommende 0{,}200\; M\; Mg^{2+} 
      

hvoraf

c)
      for opløseligheden af MgF_2

                              \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \! \left [Mg^{2+} \right ]_{opl}=\frac{1}{2}\cdot \left [F^{-} \right ]_{opl}=\frac{1}{2}\cdot \sqrt{\frac{8\cdot 10^{-8\; M^3}}{\left [ Mg^{2+} \right ]_{eks}}}=\frac{1}{2}\cdot \sqrt{\frac{8\cdot 10^{-8}\; M^3}{\left [ 0{,}200\; M \right ]}}=3{,}1623\cdot 10^{-4}\; M

Den molære opløselighed af MgF_2 i 0{,}200\; M Mg(NO_3)_2 er \mathbf{\color{Red} 3{,}1623\cdot 10^{-4}\; M}

                            
              


Svar #3
29. maj 2016 af Star04 (Slettet)

#1, hvad gør du i a)? Hvad er K0? og hvor får du 4 fra? 


Brugbart svar (0)

Svar #4
29. maj 2016 af mathon

Kaldes den molære vandopløselighed af MgF_2 for s
har man af
          \left [Mg^{2+} \right ]\cdot \left [F^{\, -} \right ]^2=K_o  
og  
          \left [ Mg^{2+} \right ]=\left [ MgF_2 \right ]=s        \left [ F^{\, -} \right ]=2\cdot \left [ MgF_2 \right ]=2s

          \left [Mg^{2+} \right ]\cdot \left [F^{\, -} \right ]^2=s\cdot (2s)^2=K_o

                                                   4s^3=K_o

                                                   s=\left (\frac{K_o}{4} \right )^{\frac{1}{3}}=\left ( \frac{8\cdot 10^{-8}\; M^3}{4} \right )^{\frac{1}{3}}


Svar #5
29. maj 2016 af Star04 (Slettet)

Tak, men 1/3, hvad med det? 


Brugbart svar (0)

Svar #6
29. maj 2016 af mathon

                               a^{\frac{1}{3}}=\sqrt[3]{a}       


Svar #7
29. maj 2016 af Star04 (Slettet)

Hvorfor lige 1/3? 


Svar #8
29. maj 2016 af Star04 (Slettet)

#2, hvad med magnesiumnitrat? 


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. maj 2016 af mathon

Magnesiumnitrat er let opløseligt.


Brugbart svar (0)

Svar #10
29. maj 2016 af mathon

Begrebet opløselighed af salt i ionholdigt vand trænger vist til en repetition.


Skriv et svar til: Opløselighedsproduktet - uorganisk kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.