Fysik

Elektrisk energi - Fysik Eksamen

09. juni 2016 af fuksu (Slettet) - Niveau: C-niveau

Nogle der kan give en reel forklaring af hvad elektrisk energi er, ud fra et fysik C niveau. Og ikke at det er en form for energi som knytter sig til positionen af elektrisk ladning i et elektrisk felt.
Derudover hvordan det fungerer? Jeg har fundet frem til at inde i en ledning, når et elektrisk felt bliver påført, vil elektronerne blive skubbet fra det ene atom til det næste, skubbet af det elektriske felt og dem selv. Og dermed skabe elektrisk strømning? Er dette korrekt, og hvis det ikke er, hvordan fungerer det så i virkeligheden?
Mange tak på forhånd!


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. juni 2016 af mathon

Du har fat i noget rigtigt!


Brugbart svar (1)

Svar #2
09. juni 2016 af mathon

Fra folkeskolen har du jo

         Joules Lov:

                                  E_{el}=U\cdot I\cdot t               enheder
                                                                                                  \begin{array} {|c|c|c|c|} E_{el}&U&I&t\\ \hline J&V&A&s \end{array}


Brugbart svar (1)

Svar #3
09. juni 2016 af hesch (Slettet)

#0:  Du beder om en forklaring, der ikke knytter sig til positionen af elektrisk ladning i et elektrisk felt.

Men når det nu er virkeligheden, er det jo svært at give et ordentligt svar.

Der findes populistiske forklaringer, såsom at elektroners bevægelse gennem en modstand bevirker at elektronerne "gnider" op ad et eller andet, altså at varmen i en modstand opstår ved gnidningsvarme:

Hvad er da gnidningskoefficienten mellem to elektroner, eller mellem en elektron og en neutron?

Elektrisk energi kan skabe andet end termisk energi, fx magnetisk energi. Her kommer Joules lov til kort. En superleder ( uden modstand ) kan skabe enorme mængder af magnetisk energi i vacuum.


Svar #4
14. juni 2016 af fuksu (Slettet)

Mange tak for hjælpen! Havde helt glemt om joules lov også :)


Skriv et svar til: Elektrisk energi - Fysik Eksamen

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.