Kemi

Kaffebønner - kemi

12. september 2016 af NorhanA (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående
I kaffebønner er der både opløselige og uopløselige bestanddele. Pulverkaffe fremstilles ved at opløse den opløselige del af kaffen med kogende vand (som når man laver kaffe) i store kaffemaskiner og derefter sendes kaffen til en spraytørrer hvor vandet fordampes og der fremkommer et pulverformigt produkt. Den uopløselige del af kaffebønnerne gennemgår en række tørreprocesser, hvorefter den bliver forbrændt. Den opløsning der fjernes fra den uopløselige del i det første tørretrin sendes også til spraytørreren. Processen er vist på strømskemaet.

A) beregn massestrømmene i kg/h for de 8 angivne strømme.

B) vis ved en kontrolbalance for total masse at beregningerne er korrekte.


Nogen der kan hjælpe med den opgave??? HASTER!!

Svar #1
12. september 2016 af NorhanA (Slettet)

Dette er strømskemaet.
Vedhæftet fil:20160912_175850.jpg

Brugbart svar (0)

Svar #2
12. september 2016 af OliverGlue (Slettet)

Du regner vel bare baglæns? F.eks. 

Ved 6 mister du vand svarende til en tørvægt af 500 kg opl, dv.s. 65/35 * 500 kg vand = 929 kg vand. Dv.s. 4 er 929 kg + 500 kg. 

Ved 7 bliver 50% UOPL fordampet til 70%, dv.s. 70/50 * 1400 kg/h = 1960 kg/h. 

Man kalder det vel noget koncentrationsberegning med massebrøker eller noget. 


Svar #3
12. september 2016 af NorhanA (Slettet)

Hvordan kommer du frem til de der tal? altså 70 % og 65?


Brugbart svar (0)

Svar #4
12. september 2016 af OliverGlue (Slettet)

#3

Ved 6, har jeg regnet forkert, der går du fra 35% OPL til 100%(og ikke til 65%!), dv.s. 100/35 * 500 kg OPL = 1428 kg BL. 

Ved 7 ved du fra opgaveteksten at massebrøken går fra 50% UOPL til 70%, det er bare normal koncentrationsberegning.


Svar #5
12. september 2016 af NorhanA (Slettet)

6 og 7 har jeg faktisk forstået, men hvad gøre jeg med de resterende tal? Jeg har forstået princippet, men er lost ved 8, for der kommer jeg vel bare til at bruge de samme tal som 7?
Og hvad med 1, 2, 3, 4 og 5?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2016 af OliverGlue (Slettet)

#5 

Ved 8 mister du vand svarende til 1960 kg / h - 1400 kg / h, det er bare standard massebevarelse i.e. summen af flow ind og ud skal være nul. 
 

Ved 3 kan du også sige 20% UOPL bliver fordampet til 50% UOPL dv.s. 50/20 * 1960 kg = 4900 kg


Svar #7
12. september 2016 af NorhanA (Slettet)

Hvad betyder det når der står 50% BL, betyder det så at jeg ikke kun kan sige 65/35, eller hvordan?
Er nemlig lidt forvirret ved 5, 1, 2, og 3. Og der står jo ikke hvor meget vand svarer til? Altså i 2 og 1 er der vand, men ved ikke hvad det svarer til i %.

Håber ikke jeg er til besvær


Svar #8
12. september 2016 af NorhanA (Slettet)

Så ikke dit svar til 3, men det giver rigtig god mening nu, mange tak


Brugbart svar (0)

Svar #9
12. september 2016 af OliverGlue (Slettet)

#7 

Du regner baglæns og benytter koncentrationsbegrebet og massebesvarelse. 

Ved 5 ved du fra #6 at flowet i 3 må være 4900 kg for at give 1960 kg ved en fordampning på 20% til 50%, husk fortydningsformlen v1 = c2/c1 * v2. Igen benyttes massebevarelsen, det giver 4900 - 1960 kg. 

Det må gælde, at 3 + 4 = 1 + 2, dermed kan du betemme 1 og 2, da alt vandet kommer fra 2.


Svar #10
12. september 2016 af NorhanA (Slettet)

Jeg har prøvet mig frem med 1 og 2, men kommer ingen vegne :/


Brugbart svar (0)

Svar #11
12. september 2016 af OliverGlue (Slettet)

#10

Du ved 0.2*4900 kg UOPL må komme fra 1. jf. flowet i 3.

Du ved 0.8*4900 + 1428 kg BL er flowet i 3 + 4, dv.s. du kan beregne OPL og VA i 1 og 2.


Svar #12
12. september 2016 af NorhanA (Slettet)

Min facitliste giver nogle helt andre tal i 1 og 2 :/ i 1 giver min facitliste 2852 og 2 giver 3477, men det får jeg ikke, når jeg gøre som du gøre


Brugbart svar (0)

Svar #13
12. september 2016 af OliverGlue (Slettet)

#12

Husk at gange med 0.65 i 2: (0.8*4900 + 1428 ) * .65 = 3476.2

Og i 1:  0.2*4900 UOPL + (0.8*4900 + 1428) * 0.35 = 2851.8


Svar #14
12. september 2016 af NorhanA (Slettet)

ej mange tak skal du have, det havde jeg ikke lagt mærke til! :)


Svar #15
12. september 2016 af NorhanA (Slettet)

Ved du evt. hvordan b'eren skal laves, eller retter sagt, hvad en kontrolbalance er?


Brugbart svar (0)

Svar #16
12. september 2016 af OliverGlue (Slettet)

#15 

Lidt det samme som massebevarelse, tror nomenklaturen indenfor dette felt er meget praktiskanlagt og deraf halter lidt. 

Jeg ville sige, input = output, så 1 +2 = 5 + 6 + 8 + 500 kg / h OPL + (1400 kg / h á 70% UOPL og á 30 % OPL og Va)


Skriv et svar til: Kaffebønner - kemi

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.