Matematik

Hjælp til at løse en ligning

13. oktober 2016 af Bette02 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, er der nogle der step by step kan fortælle mig præcis hvad jeg gør, når jeg skal løse det her? 
Det er nogle år siden jeg sidst har skulle løse ligninger, så jeg ville blive rigtig glad :) 

(8-2y)2-6*(8-2y)+y2+4y-3=0

Jeg skulle gerne nå frem til en andesgradsligning, men kan ikke få det rigtige resultat! 

 


Brugbart svar (0)

Svar #1
13. oktober 2016 af peter lind

Brug reglen om kvadratet på en toleddet størrelse på den første parentes

Gang den anden parentes ud

Derefter samler du led med henholdsvis y2, y og led uden y


Svar #2
13. oktober 2016 af Bette02 (Slettet)

Har jeg prøvet: Jeg får 3y2-16y+13

Jeg aner ikke, hvor de sidste 2yskal komme fra. 


Brugbart svar (0)

Svar #3
13. oktober 2016 af peter lind

Det er forkert. Tag det langsomt. Udregn først den første parentes, dernæst den anden parentes. Kom evt. med detaljer om hvad du har fået. 


Svar #4
13. oktober 2016 af Bette02 (Slettet)

Har prøvet et par gange nu, tror jeg spørger en anden så. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
13. oktober 2016 af peter lind

Kom med detaljer i dine udrgninger så jeg kan se hvad du gør galt


Brugbart svar (0)

Svar #6
13. oktober 2016 af jantand

Regler:  først potenser. så parenteser,

(8-2y)^2=  64+4y2-32y Så parenteser

-6(8-2y) = -48+12y

Så plusser og minusser:  64+4y2-32y-48+12y+y2+4y-3=  3y2 -16y+13=0

Jeg tror du har skrevet forkert . Der skal stå  -y2 i stedet for +y2   rødderne er 1 og 13/2  De er svært at hjælpe når opgaverene ikke er korrekte


Svar #7
13. oktober 2016 af Bette02 (Slettet)

TUSIND tak for hjælpen. Nej, den er korrekt, der er bare ikke nogle rødder. 

Men tror jeg misser ved (8-2y)2
 

Jeg gik ud fra at a2+b2-2ab ville give: 64 + 2y2-32y. 

 


Brugbart svar (0)

Svar #8
13. oktober 2016 af jantand

Kvadratet på første tal plus kvadratet på andet tal plus/minus 2 gang tallene multipliceret

2y i anden 4y2


Brugbart svar (0)

Svar #9
13. oktober 2016 af StoreNord

\\(8-2y)^{2}-6*(8-2y)+y^{2}+4y-3=0 \Leftrightarrow \\{\color{Teal} 64}+4y^{2}-32y{\color{Teal} -48}+12y+y^{2}+4y{\color{Teal} -3}=0 \Leftrightarrow \\5y^{2}-16y{\color{Teal} +13}=0
Hvis du har Geogebra kan du tegne funktionen med x istedet for y; før og efter reduktionen.


Brugbart svar (0)

Svar #10
13. oktober 2016 af jantand

Så er løsningen kompleks


Brugbart svar (0)

Svar #11
13. oktober 2016 af StoreNord

1,6\pm 0,2i   hvis nogen sgu spørre.         :)


Skriv et svar til: Hjælp til at løse en ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.