Kemi

Ændring i temperatur

17. november 2016 af BMB15 (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej, er der nogen der kan hjælpe mig med den vedhæftede opgave? 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

NaCl(s) --> Na+(aq) + Cl-(aq)

Så kan man finde standardentalpierne her:

http://nshs-science.net/chemistry/common/pdf/R-standard_enthalpy_of_formation.pdf

ΔH = -239,7 kJ/mol - 167,4 kJ/mol - (-411,0 kJ/mol) = 3,9 kJ/mol

Processen har altså modtaget varme fra vandet, dvs. det er blevet koldere.

I 100 g NaCl er der

100g / 58,44 g/mol = 1,711 mol

Så vi har

Q = -ΔH = -3,9 kJ/mol * 1,711 mol = -6,7 kJ

Vi har at

Q = m*Cp*ΔT  <=>

ΔT = Q/(m*Cp)

ΔT = -6,7 kJ / (1,100 kg * 4,18 kJ/(K*kg)) = -1,5 K

Så temperaturen bliver 25oC - 1,5oC = 23,5oC


Brugbart svar (0)

Svar #2
19. november 2016 af Minaxx (Slettet)

Kan jeg også bede om nogle hints til denne opgave? ( se vedhæftede)

Det er især omkring beregning af opløseligheden af NaCl i vand. 

Tak på forhånd:) 

Vedhæftet fil:opløselighed.docx

Brugbart svar (0)

Svar #3
19. november 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Du beregner ΔHo og ΔGo som ovenfor. Den termodynamiske ligevægtskonstant Ka kan du beregne af formlen

ΔGo = -R*T*ln(Ka)

 

NaCl(s) ⇔ Na+(aq) + Cl-(aq)

Ka for reaktionen er

Ka = a(Na+) * a(Cl-)  <=>

Ka = (γ1c(Na+)/co) * (γ2c(Cl-)/co

Gammaerne bliver sat til 1. Både c(Na+) og c(Cl-) er begge lig med opløseligheden s af NaCl. ( s mol NaCl giver s mol Na+ og s mol Cl-). Så vi har

Ka = s2/(co)2  <=>

s = co*√Ka


Brugbart svar (0)

Svar #4
19. november 2016 af Minaxx (Slettet)

Mange tak for hjælpen :)

Kan det passe at jeg får Ka=0,996?

Står C^0 for conc. af NaCl?  

Jeg har nemlig ikke stødt på denne formel før. 


Brugbart svar (0)

Svar #5
19. november 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Når man taler om aktiviteten af et opløst stof, så menes

a = γ*c/co

hvor co er standardtilstanden 1 mol/L.


Brugbart svar (0)

Svar #6
19. november 2016 af Minaxx (Slettet)

mange tak. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
19. november 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

ΔG = -261,91 kJ/mol - 131,23 kJ/mol - (-384,14 kJ/mol) = -9,00 kJ/mol

Ka = e-9000/(-8,31*298) = 37,88

s = 1mol/L * √37,88 = 6,15 mol/L

Dette svarer ca. til 6,15 mol/kg (da 1 L vand vejer ca. 1 kg).


Skriv et svar til: Ændring i temperatur

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.