Matematik

Matematik t-shirts :))

18. november 2016 af MatildeLA (Slettet) - Niveau: 8. klasse

En butik sælger røde og blå t-shirts. På den første dag sælges en tredjledel af hver, men den næste dag sælges halvdelen af de tilbageværende røde t-shirts og en femtedel af de tilbageværende blå t-shirts. Den tredje dag sælges to femtedele af de røde og en tredjedel af de blå t-shirts og på den sidste dag en tredjedel af de resterende røde t-shirts samt en fjerdedel af de resterende blå t-shirts.

Butikken har dobbelt så mange blå t-shirts som røde tilbage

Hvis butikken startede med 270 røde t-shirts, hvor mange blå t-shirts startede butikken så med at have?

Pls hjælp :)) 


Brugbart svar (0)

Svar #1
18. november 2016 af Violavogt (Slettet)

det giver 72 


Brugbart svar (1)

Svar #2
18. november 2016 af GalVidenskabsmand (Slettet)

Til at starte med er der R røde og B blå t-shirts.

Den første dag sælges 1/3 af hver, dvs. der er 2/3 tilbage

2/3 R

2/3 B

Den anden dag sælges halvdelen af de røde og 1/5 af de blå (dvs. der er 4/5 tilbage)

1/2 * 2/3 * R

4/5 * 2/3 * B

Den tredje dag sælges 2/5 af de røde (dvs. 3/5 tilbage) og 1/3 af de blå (dvs. 2/3 tilbage)

3/5 * 1/2 * 2/3 * R

2/3 * 4/5 * 2/3 * B

Den fjerde dag sælges 1/3 af de røde (dvs. 2/3 tilbage) og 1/4 af de blå (dvs. 3/4 tilbage)

2/3 * 3/5 * 1/2 * 2/3 * R

3/4 * 2/3 * 4/5 * 2/3 * B

Dette kan vi lige regne sammen

2/3 * 3/5 * 1/2 * 2/3 * R = (2*3*1*2)/(3*5*2*3)R = 12/90R = 2/15 R

3/4 * 2/3 * 4/5 * 2/3 * B = (3*2*4*2)/(4*3*5*3)B = 48/180B = 4/15 B

Så får vi at vide at der er dobbelt så mange blå som røde tilbage. Altså gælder der

4/15 B = 2 * 2/15 R  <=>

4/15 B = 4/15 R  <=>

B = R 

Der var 270 røde t-shirts til at starte med, dvs. R = 270, så vi har også at B = 270.


Skriv et svar til: Matematik t-shirts :))

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.