Matematik

Bestemme kordinatsættet til punket q.

20. november 2016 af Liselotteeee (Slettet) - Niveau: C-niveau

Hvordan løses opgave c?


Brugbart svar (1)

Svar #1
20. november 2016 af MatHFlærer

Ta hældningskoefficienten for tangentligningen og sæt lig med den afledede funktion. Altså

-4x^3-6x^2+6x=-4

Løs for x.

Dette er en matematik B opgave, og derfor skal du en anden gang specificere det niveau der er tale om + så skal du også lige rette uddannelse på din profil.


Svar #2
20. november 2016 af Liselotteeee (Slettet)

har liget et spørgsmål, hvorfor sætter man den = -4 

og når jeg har løst ligningen får jeg jo ikke et kordinatsæt men blot x-vædien??

Mvh. Lise


Brugbart svar (1)

Svar #3
20. november 2016 af MatHFlærer

Du bruger den afledede funktion samt tangentligningens hældningskoefficient til at finde de andre punkter, som både f(x) og tangentligningen rammer. Når du løser ligningen:

-4x^3-6x^2+6x=-4 

Får du løsningerne:

x=-2 \vee x=\frac{-1}{2} \vee x=1

Da burde du kende x=-2 fordi det var netop det punkt du brugte til at bestemme tangentligningen. Så når spørgsmålet lyder, at du skal finde andre steder som tangentlinjen tangerer funktionen, så sætter du altid

f'(x)=a

Ang. dit andet spørgsmål, så overvej hvad man kan med x-værdien... Du mangler sådan set kun y-værdien og bum, så har du koordinatsættet. Indtil videre er det

Q=(1,y)


Svar #4
20. november 2016 af Liselotteeee (Slettet)

hvad er den afledede funktion?


Brugbart svar (1)

Svar #5
20. november 2016 af MatHFlærer

Det er f'(x), hvilket også burde stå i din matematik bog. 


Svar #6
20. november 2016 af Liselotteeee (Slettet)

jeg forstår ikke hvad min afledet funktion er? :(


Svar #7
20. november 2016 af Liselotteeee (Slettet)

ligemeget har fundet ud af det, det er det vi differentere


Brugbart svar (1)

Svar #8
20. november 2016 af MatHFlærer

Godt så. Så er du med på hvad opgaven handler om? :)


Svar #9
20. november 2016 af Liselotteeee (Slettet)

næsten, når jeg har fundet x, hvad gør jeg så?


Brugbart svar (1)

Svar #10
20. november 2016 af MatHFlærer

Jeg håber du har fået x=1, og hvordan finder man den tilhørerende y-koordinat?

Vink: Skriv det på denne måde, blot med Q=(x,f(x)).


Svar #11
20. november 2016 af Liselotteeee (Slettet)

fik det til; x = -2 eller x = -1/2 eller x = 1


Svar #12
20. november 2016 af Liselotteeee (Slettet)

hvordan finder vi y nu?


Brugbart svar (1)

Svar #13
20. november 2016 af MatHFlærer

Rigtigt, egentlig burde du selv prøve at argumentere for, at det er x=1 der er førstekoordianten til Q og ikke x=-1/2

Men da du så ved at det er x=1, hvordan finder man y? Du kender f(x). 


Svar #14
20. november 2016 af Liselotteeee (Slettet)

f(x) er det samme som y, men kan ikke rigtig se, hvornår jeg har fundet f(x)?


Svar #15
21. november 2016 af Liselotteeee (Slettet)

Vær sød at hjælp! det er det sidste trin jeg mangler, du har hjulpet mig hele vejen


Brugbart svar (1)

Svar #16
21. november 2016 af MatHFlærer

Jeg skriver, at du kender f(x), så kender du jo funktionen f(x).

Sæt da f(1) og se hvad du får

Og lige en ting, jeg kunne godt fristes til at spørge, om du så har forstået opgaveløsningen hele vejen igennem? Og vil du da også kunne løse en anden tilsvarende opgave? 

Prøv f.eks. at argumentér for, at det er x=1 og ikke x=-1/2, det er vigtigt at du forstår det. Den type opgave kan komme til eksamen, og det vil være kedeligt hvis der var flere variabler man ikke kunne gøre rede for, at de pågældende variabel passer. Husk, det er for din egen skyld.


Skriv et svar til: Bestemme kordinatsættet til punket q.

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.