Fysik

Elektriske og magnetiske felter - inkjet-printer

24. november 2016 af bonnielarsen (Slettet) - Niveau: A-niveau

Dråbekanonen i en inkjet-printer udsender dråber af blæk. Hver dråbe har massen 1,30⋅10-10 kg . Når blækdråberne kommer frem til afbøjningspladerne, er deres hastighed vandret. Blækdråbernes fart er
18 m/s.  Størrelsen af det lodrette, homogene elektriske felt mellem afbøjningspladerne er 1,0 MV/m. Størrelsen af dråbernes ladning er.  1,0 ⋅10-13 C

a) Gør rede for, at det ved beregningen af dråbernes bevægelse er rimeligt at se bort fra såvel tyngdekraften som kraften fra Jordens magnetfelt, uanset hvilken vej dråbekanonen vender.

Når en dråbe ikke skal bruges, afbøjes den ned i blæktanken. Blæktankens åbning ligger for enden af afbøjningspladerne 0,65 mm under den bane, de uafbøjede dråber følger.

b) Beregn, hvor mange elektroner opladeenheden skal tilføre en dråbe, for at den rammer blæktanken, når det elektriske felt har størrelsen 1,40 MV/m.

Er usikker på hvordan opgave b) skal laves, nogle der kan give lidt råd til hvordan man finder ud af det?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. november 2016 af peter lind

Dråben er påvirket af den elektriske kraft q*E.  Denne kraft skal være stor nok til at dråben afbøjes tilstrækkeligt. Hvad der er tilstrækkeligt, er afhængig af geometrien, som ikke er oplyst


Svar #2
24. november 2016 af bonnielarsen (Slettet)

Altså sådan her ser opstillingen ud


Svar #3
24. november 2016 af bonnielarsen (Slettet)

Men hvordan finder man ud af hvad der er tilstrækkeligt?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. november 2016 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #5
24. november 2016 af peter lind

Find blækdråbens accelleration som funktion af ladning. Beregn heraf dråbens bane. Når den har bevæget sig 16 mm skal den være faldet 0,65 mm


Svar #6
24. november 2016 af bonnielarsen (Slettet)

Så man kan sige at eftersom vi kender farten og kan finde accelerationen ved formlen:

a(q)=(q*E)/m

men skal man så bruge formlen: y=(1/2)*a(q)*t^2+vy0*t+y0 eller hvad? 


Brugbart svar (0)

Svar #7
24. november 2016 af peter lind

netop men farten i lodret retning er i starten 0. Du skal bruge farten i vandret retning, til at finde hvor lang tid det tager at passerer pladerne


Svar #8
24. november 2016 af bonnielarsen (Slettet)

Og så ved at isolere q i  y=(1/2)*a(q)*t^2+vy0*t+y0, får man hvad q skal være og så dividere det tal men det opgivet værdi for q og så ved man hvor mange elektroner der skal til?


Svar #9
24. november 2016 af bonnielarsen (Slettet)

Så til at finde tiden er det formlen: x=Vx0*t+x0?


Svar #10
24. november 2016 af bonnielarsen (Slettet)

Mange tak for hjælpen


Skriv et svar til: Elektriske og magnetiske felter - inkjet-printer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.