Fysik

Resistans af en glødepære og en resistor

16. december 2016 af Grammatik (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej

Jeg har lavet et fysikforsøg, hvor man skulle måle sammenhørende værdier af strømstyrke (I) og spændingsforskel (U) over hhv. en resistor og en glødepære.

Forsøget viser, at resistsansen af resistoren er konstant, mens resistansen af glødepæren varierer.

Hvordan kan det være?


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. december 2016 af mathon

Temperaturen stiger kraftigst i glødepæren ved brug,
hvilket ændrer glødetrådens tilslutningsresistans betydeligt efter sekunders brug:

                        R_T=R_{til\! slut}\cdot (1+\alpha\cdot \Delta T )

medens resistorens opvarmning kompenseres ved energiudveksling med omgivelserne.
      


Brugbart svar (0)

Svar #2
17. december 2016 af Number42 (Slettet)

Glødetråden i en pære bliver op til 3000 K varm for at kunne udstråle lyset effektivt (det er en halogan pære ellers holder den ikke længe ved den temperatur).

Modstanden er designet til ikke at blive  varm og ofte (effekt modstande) viklet at en tråd der ikke ændrer modstand ret meget.

Faktisk (hvis man er i det humør) kan man let beregne hvor varm glødetråden bliver (den er lavet at Wolfram ), hvor meget lys man får etc. og trådens dimensioner ud fra meget få data.


Skriv et svar til: Resistans af en glødepære og en resistor

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.