Kemi

Opgave C. Reaktionsskemaer

07. januar 2017 af Eliasz - Niveau: Universitet/Videregående

Nogle der kan forklare mig, hvordan man kan afstemme den sidste reaktionsskema??

Den første kan afstemme ligesom en redox-reaktion

(a) 3S^2^-+8CrO_4^2^-+20H_2O \rightarrow 3SO_4^2^-+8Cr(OH)_3+16OH^-

Men den anden kan jeg ikke få til at gå op :((

(b)MnO_2+Pb_3O_4+?\rightarrow Pb^2^++MnO_4^-+?


Brugbart svar (1)

Svar #1
07. januar 2017 af ChemistryIsKey

      +4          +8/3                +2          +7
      MnO2  +  Pb3O4   -->   Pb2+  +  MnO4-

Halvreaktionerne afstemmes m. elektroner;

I:     Pb3O4  +  2 e- (3 · 8/3-6/3 = 2 elektroner)  +  8 H+  -->   3 Pb2+   + 4 H2O

II:    MnO4-  +  3 e-  +  4 H+  -->   MnO2  +  2 H2O

Halvreaktionerne samles ved at afstemme elektronerne m. passende koefficienter (1. halvreaktion ganges med 3 og 2. halvreaktion ganges med 2);

     3 Pb3O4  +  24 H+  +  2 MnO2  +  4 H2O  -->  9 Pb2+  +  12 H2O  +  2 MnO4-  +  8 H+

Som kan simplificeres til;

     3 Pb3O4  +  2 MnO2  +  16 H+  -->  9 Pb2+  +  2 MnO4-  +  8 H2O

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

Obs! Mønje er specielt fordi det er et dobbeltsalt. Det betyder, at stoffet egentlig består af både PbO og PbOi forholdet 2:1. Ved ikke om man kan afstemme på denne måde, men atomerne går da op ;)


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. januar 2017 af mathon

Mønje:
                  diPb\left ( II \right )Pb(IV)tetraoxid


Svar #3
08. januar 2017 af Eliasz

Tusind tak for svarene :))

Jeg har lige et spørgsmål til... Hvordan kan man se om der er tale om en halvcellereaktion eller en redoxreaktion?? 


Brugbart svar (1)

Svar #4
08. januar 2017 af ChemistryIsKey

Ved halvcellereaktioner afstemmer du enten en oxidation eller reduktion med elektroner. Hvis du slår to halvcellereaktioner sammen og der er tale om både en oxidation og en reduktion, så får du en fuldstændig redoxreaktion, hvor elektroner ikke indgår (da optagelse = reduktionen og afgivelsen = oxidationen kræver lige mange elektroner ved en afstemt redox).
Du bør i princippet altid kunne opdele en redoxreaktion i to halvreaktioner, navnlig en oxidation og en reduktion :)

Skriv et svar til: Opgave C. Reaktionsskemaer

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.