Matematik

Afledede funktion

02. februar 2017 af Anonyminized (Slettet) - Niveau: A-niveau

Angående denne opgave, vil jeg bare gerne have nogle regler, for, hvordan den skal løses! Jeg har dog gjort mig nogle tanker, om, at den indre og ydre funktion skal bestemmes, og så skal selveste opgaven beregnes vha udtrykket, men jeg vil gerne på rette spor, da jeg ikke lige kan få fat i tricket i at løse opgaven!

Vedhæftet fil: Udklip.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #1
02. februar 2017 af peter lind


Svar #2
02. februar 2017 af Anonyminized (Slettet)

Skal man i princippet ikke bare differentere dem alle sammen?


Brugbart svar (0)

Svar #3
02. februar 2017 af peter lind

Du har ret i at du først skal finde de indre og ydre funktioner. Den ydre funktion er normalt en funktion du må slå op på en lommeregner, hvis du vil have en funktionsværdi for eks.  trigonometriske funktioner, eksponentialfunktioner, logaritmefunktioner, potensfunktioner hvor potensen er relativ stor eller en brøk som for eks. kvadratrod. Du skal lige være opmærksom på at i opgave 3 skal du også bruge reglen om differentiation af et produkt


Svar #4
02. februar 2017 af Anonyminized (Slettet)

#3

Du har ret i at du først skal finde de indre og ydre funktioner. Den ydre funktion er normalt en funktion du må slå op på en lommeregner, hvis du vil have en funktionsværdi for eks.  trigonometriske funktioner, eksponentialfunktioner, logaritmefunktioner, potensfunktioner hvor potensen er relativ stor eller en brøk som for eks. kvadratrod. Du skal lige være opmærksom på at i opgave 3 skal du også bruge reglen om differentiation af et produkt

Altså produktreglen? Men jeg er lidt i tvivl om den ydre og indre funktion, fordi, hvordan ville man finde den indre og ydre funktion, hvis vi nu har (4x-1)^3, skal man sætte 3 foran parentesen, eller hvad går det ud på?


Svar #5
02. februar 2017 af Anonyminized (Slettet)

Således, at man vil have, at den indre funktion er (4x-1) og den ydre funktion er en variabel opløftet i 3

f ' (x) = 4x-1

g ' (x) = u^3


Brugbart svar (0)

Svar #6
02. februar 2017 af peter lind

du har fat i det rigtige


Svar #7
02. februar 2017 af Anonyminized (Slettet)

Jeg får min udregning til at være således:

f'(x) = 4x-1

g'(x)=u^3

Så vil vi gerne differentiere:

f ' (u) = 4x^3 - da vi sætter 4x ind på u's plads

f ' (g(x)) = 4*(4x-1)^3

Så ved jeg ikke, hvordan man skulle differentierer g ' (x)


Svar #8
02. februar 2017 af Anonyminized (Slettet)

Kunne det være, at det giver dette resultat:
 

f ' (g(x)) * g ' (x) = 4*(4x-1)^3*4x^3,

fordi når jeg differentierer g ' (x), så sætter jeg vel bare 4x ind på u's plads?


Brugbart svar (0)

Svar #9
02. februar 2017 af peter lind

Du gør det mere indviklet end det er

f'(x) = 4

g'(u) = 3*u2


Svar #10
02. februar 2017 af Anonyminized (Slettet)

#9

Du gør det mere indviklet end det er

f'(x) = 4

g'(u) = 3*u2

Nårh ja!

Så bliver det vel bare f '(g(x)) * g '(x) = 4x*3*4x^2?


Brugbart svar (0)

Svar #11
02. februar 2017 af peter lind

Nej  g'(x) = g'(u).f'(x) = 3u2*4 = 3(4x-1)2*4 = ..


Svar #12
02. februar 2017 af Anonyminized (Slettet)

12(4x-1)^2


Svar #13
02. februar 2017 af Anonyminized (Slettet)

Hvilket så må betyde, at:

f'(g(x)) * g ' (x) = 4x*12(4x-1)^2


Brugbart svar (0)

Svar #14
02. februar 2017 af peter lind

nej se #11   Desuden roder du med navnene. Jeg holder mig til dem du bruger i #5

(4x-1)3 = 3*(4x-1)2*4 = 12*(4x-1)2


Svar #15
02. februar 2017 af Anonyminized (Slettet)

#14

nej se #11   Desuden roder du med navnene. Jeg holder mig til dem du bruger i #5

(4x-1)3 = 3*(4x-1)2*4 = 12*(4x-1)2

Okay, det giver bedre mening!

Jeg tror jeg forstået konceptet nu, men måske ved jeg ikke helt med 2'eren!


Svar #16
02. februar 2017 af Anonyminized (Slettet)

#15
#14

nej se #11   Desuden roder du med navnene. Jeg holder mig til dem du bruger i #5

(4x-1)3 = 3*(4x-1)2*4 = 12*(4x-1)2

?Og du mener vel f' (g(x)) * g '(x) = 4x-1)3 = 3*(4x-1)2*4 = 12*(4x-1)2??


Skriv et svar til: Afledede funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.