Matematik

Opgaver vedrørende cirklens ligning

06. februar 2017 af elohel (Slettet) - Niveau: A-niveau

Hej sp

Første spørgsmål på denne side - alt hjælp vil blive modtaget med kyshånd :)

Har fået en opgave for i matematik vedrørende cirklens ligning som jeg har svært ved at få løst - har dog selv løst opgave a. Opgaven er vedhæftet som billede.

Mvh elohel

Vedhæftet fil: Udklip3434.PNG

Brugbart svar (1)

Svar #1
06. februar 2017 af StoreNord

i b) skal du omformulere ligningen til den klassiske ligning for en cirkel.


Brugbart svar (1)

Svar #2
06. februar 2017 af Stats

b.

Cirklens ligning

(x - a)2 + (y - b)2 = r2

Hvor C = (a,b) og r er radius. Indsæt og (expand? Eller hvad kalder man det?)

c.

Når du skal bestemme afstanden fra P til linje m, menes der, at du skal finde den mindste afstand - eller rettere. Den afstand fra linje m der går vinkelret ud til punktet P...

d.

Lidt differentialregning. Anvend dog tangentligningen

y = f'(x0)(x - x0) + f(x0)

hvor x0 kommer fra et punkt (x0,y0) som du ved ligger på tangentlinjen (anvend evt. punktet P)

- - -

Mvh Dennis Svensson


Brugbart svar (1)

Svar #3
06. februar 2017 af fosfor (Slettet)

b) x0 og y0 i circlens ligning er bestemt i a). Radius r er afstanden mellem P(2,2) og centrum. Indsæt i ligningen (x-x0)2+(y-y0)2=r2.


Brugbart svar (1)

Svar #4
07. februar 2017 af mathon

Cirklen.
                                     \left (x-1 \right )^2+\left (y-\tfrac{3}{2} \right )^2=\tfrac{5}{4}
har i (2,2)
tangentligningen:
                                     \left (2-1 \right )\left (x-1 \right )+\left (2-\tfrac{3}{2} \right )\left (y-\tfrac{3}{2} \right )=\tfrac{5}{4}

                                     \left (x-1 \right )+\tfrac{1}{2}\left (y-\tfrac{3}{2} \right )=\tfrac{5}{4}

                                     4\left (x-1 \right )+2y-3 =5

                                     4x-4+2y-3 =5

                                     4x+2y =12

                                     2x+y =6

                                     y =-2x+6

                                     
              


Brugbart svar (0)

Svar #5
07. februar 2017 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #6
07. februar 2017 af mathon

detaljer:
                    cirklen
                                      \left (x-a \right )\left (x-a \right )+\left (y-b \right )\left (y-b \right )=r^2
har i (x_o,y_o)
tangentligningen:
                                      \left (x_o-a \right )\left (x-a \right )+\left (y_o-b \right )\left (y-b \right )=r^2


Svar #7
07. februar 2017 af elohel (Slettet)

Tusind tak for alle svarene - altid rart når man finder et så rart community :)

Har lige en mere til dem der har tid ;)

Har udregnet a) til x=8, og y=5, samt radius=5

Derudover har jeg bevidst at punkterne A og B ligger på cirklens periferi.

Har dog lidt svært ved opgave c) og d)

EDIT: Forresten, hvordan indsætter man et billede i kommentaren fremfor at vedhæfte det som fil?

Vedhæftet fil:Udklip3434.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #8
07. februar 2017 af mathon


Brugbart svar (1)

Svar #9
07. februar 2017 af mathon

c)
      at x-aksen er tangent til cirklen kræver, at den numeriske værdi af cirkelcentrums andenkoordinat er lig
      med radius.


Svar #10
08. februar 2017 af elohel (Slettet)

#9 takker igen :)

Nogle der har mulighed for at hjælpe med opgave d fra #8? Ville virkelig sætte pris på det ;)


Brugbart svar (1)

Svar #11
08. februar 2017 af fosfor (Slettet)

Integrer funktionsforskriften for det skrå linjestykke og cirkelbuen for at få arealet mellem deres graf og x-aksen (det flade linjestykke ligger på x-aksen). Da skæringen er (4, 2) skal linjen integreres fra 0 til 4, og cirklen fra 4 til 8.

Funktionsforskriften får cirklen opnås ved at isolere y i cirklens ligning. y(x) = 5-\sqrt{16 x-x^2-39}. Linjen går gennem (0, 0) dvs b=0, og hældningen er a=1/2.

Vedhæftet fil:fig.png

Svar #12
08. februar 2017 af elohel (Slettet)

#11 Hmm... Tak for svaret, forstod dog ikke så meget af det der, nogle der kan dumb it down? :)


Brugbart svar (1)

Svar #13
09. februar 2017 af mathon

d)
                  A=\frac{1}{2}\cdot 4\cdot 2+\int_{4}^{8}\left (5-\sqrt{25-(x-8)^2} \right )\mathrm{d}x


Svar #14
09. februar 2017 af elohel (Slettet)

Hmm... Forstår ikke rigtig formlen der, men har på anden vis fundet frem til et resultat på ~6,44, nogle der kan be- eller afkræfte dette resultat? :)


Brugbart svar (1)

Svar #15
09. februar 2017 af mathon

             A=\frac{1}{2}\cdot 4\cdot 2+\int_{4}^{8}\left (5-\sqrt{25-(x-8)^2} \right )\mathrm{d}x=6{,}40881


Brugbart svar (1)

Svar #16
09. februar 2017 af fosfor (Slettet)

Hvis du vil undgå integraler kan du i stedet bruge formler for arealet i trekanter og cirkelskive:

Arealet af den grønne trekant + Arealet af den sorte trekant - Arealet af den røde cirkelskive

I den grønne kender du kateternes længde og har en ret vinkel
I den sorte er to sider kendte, og den tredje er det halve af hypotinusen i den grønne
Cirkelskivens areal afhænger af radius som er kendt, og vinklen som du finder med tangens i den hvide trekant da kateterne er kendte.

Vedhæftet fil:fig.png

Skriv et svar til: Opgaver vedrørende cirklens ligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.