Matematik

formel på nulpunkter til tredjegradsligning

10. april 2017 af Mali4569 (Slettet) - Niveau: B-niveau

nogen der ved en simpel og forståelig måde, på hvordan man beregner nulpunkterne for en tredjegradligning?


Brugbart svar (0)

Svar #1
10. april 2017 af Mathias7878

Differentier din funktion, så du får en andengradsligning

Find d og løs andengradsligningen

- - -

 

 


Svar #2
10. april 2017 af Mali4569 (Slettet)

men i en tredjegradsligning er der jo 3 nulpunkter, hvorfra skal jeg få den tredje nulpunkt?


Brugbart svar (0)

Svar #3
10. april 2017 af Number42 (Slettet)

flyt alt over på venstresiden og skriv Solve[ ligning==0,x] på wolframalpha.com

Men er det ikke bedre at give ligningen. der er nok noget specielt ved den.


Brugbart svar (0)

Svar #4
10. april 2017 af Number42 (Slettet)

Ja, der er ingen simpel måde at finde rødderne til en trediegrads ligning, kun standard løsningen, med mindre du bruger en CAS eller der er noget særligt ved ligningen.


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. april 2017 af Eksperimentalfysikeren

Der er ikke nogen simpel generel løsning, kunen generel løsning, som er udmærket beskrevet i Wikipedia.

Den har nogen lighed med det tilsvarende problem for andengradsligningen, men er en del mere indviklet.


Svar #6
10. april 2017 af Mali4569 (Slettet)

ja okay så, tænker lidt at bruge Geogebra, men det er ikke en beregningsmetode.. 


Brugbart svar (0)

Svar #7
10. april 2017 af Number42 (Slettet)

og ligningen er ?


Brugbart svar (0)

Svar #8
10. april 2017 af Therk

Hvis du kan faktorisere polynomiet, så er løsningerne trivielle!

Eksempelvis polynomiet på venstre side herunder kan faktoriseres til højresiden, og for den er løsningerne nemme at se.

0 = x^3-6x^2+ 11x-6 = (x-1)(x-2)(x-3)


Brugbart svar (0)

Svar #9
10. april 2017 af Eksperimentalfysikeren

Hvis polynomiet har heltallige koefficienter og rationale rødder, kan de skrives på formen p/q, hvor p går op i konstantleddet og q går op i koefficienten til x4. Dette giver et begrænset antal mulige gæt, som man kan prøve efter inden man går i gang med det tungere skyts.

Se iøvrigt efter, om koefficienterne til x og x3 begge er 0. Er de det, kan man benytte u=x2 og derved få et andengradspolynomium. Når du så har fundet de to u-rødder, kan du tage kvadratroden for at finde x-rødderne.

UPS: Jeg blevlige distraheret og skrev noget om fjerdegradspolynomiet  i stedet for trediegradspolynomiet. Reglen om hele tal og rationale tal gælder dog stadig.


Skriv et svar til: formel på nulpunkter til tredjegradsligning

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.