Matematik

Brøker

08. maj 2017 af quan123 (Slettet) - Niveau: A-niveau

https://gyazo.com/82ad91bb808a2a7940d7f1b342151666

Nogen der kan hjælpe mig?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. maj 2017 af Soeffi


Brugbart svar (0)

Svar #2
08. maj 2017 af StoreNord

Løs ligningen        x²-x-20 = 0


Svar #3
08. maj 2017 af quan123 (Slettet)

x2-x=20


Brugbart svar (0)

Svar #4
08. maj 2017 af mathon

                 \small ax^2+bx+c=0\; \; \; \; \; \; \; a\neq0

brug kvadratrodsformlen:

                                      \small x={-b\pm\sqrt{b^2-4ac} \over 2a}

med
               \small a=1
               \small b=-1
               \small c=-20


Brugbart svar (0)

Svar #5
08. maj 2017 af Soeffi

#1. "Opløs tælleren i faktorer" betyder: 

1) Sæt tælleren lig med 0 og løs den fremkomne andengradsligning med hensyn til x.

2) Benyt omskrivningen: a·x2 + b·x + c = a·(x - x1)·(x - x2), hvor x1 og x2 er løsninger til andengradsligningen. 

"Forkort brøken" vil herefter sige: divider med (x - 5) ud i tæller og nævner. (Er kun muligt hvis x = 5 er løsning til andengradsligningen). 


Brugbart svar (0)

Svar #6
08. maj 2017 af PeterValberg

\frac{x^2-x-20}{x-5}=\frac{{\color{Red} (x-5)}(x+4)}{{\color{Red} (x-5)}}=.....

- - -

mvh.

Peter Valberg
(YouTube)


Brugbart svar (0)

Svar #7
08. maj 2017 af fosfor (Slettet)

Da der står man skal forkorte, er det oplagt at gætte at x=5 er rod i tælleren, når nu der står x-5 i nævneren. Det verificeres ved at indsætte.

Husk derefter at c-tallet i et andengradspolynomium er produktet af rødderne. Dvs. den anden rod er -20/5


Brugbart svar (0)

Svar #8
09. maj 2017 af mathon

eller ved division for \small \small x\neq 5:

                 \small \underline {x-5}|\; x^2-x-20\; |\underline {x+4}
                       \small -\left (\underline{x^2-5x} \right )
                                      \small 4x-20
                                \small -\left (\underline{4x-20} \right )
                                                 \small 0
                                    

hvoraf
                \small (x^2-x-20):(x-5)=x+4

 
                           


Svar #9
10. maj 2017 af quan123 (Slettet)

Tak for hurtige svar i dejlige mennesker! :D


Skriv et svar til: Brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.