Fysik

Hjælp! Hvordan beregner man tryksforskellen i fysik?

11. maj 2017 af jose4014 (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hejsa, håber at der er nogen der kan hjælpe :)

Spørgsmålet lyder således: 

Ved dagligdags betingelser vejer atmosfærisk luft 1,2 kg/m^3

Beregn trykforskellen mellem jordoverfladen og toppen af et bjerg (4900 m højt bjerg).

På forhånd tak!


Brugbart svar (0)

Svar #1
11. maj 2017 af janhaa

en formel for å beregne trykket x km over havet er:

p(x)=p=0,88^x\\ der\\ p(4,9)=0,88^{4,9}\approx 0,535\,(atm)

hvor p(0) = 1 atm, dvs

\Delta p = (1-0,535)atm \approx 0,466\,atm


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. maj 2017 af mathon

        Trykforskel
                              \small \Delta p=\frac{m\cdot g}{A}

                              \small \Delta p=\frac{V\cdot \rho \cdot g}{A}

                              \small \Delta p=\frac{h\cdot A\cdot \rho \cdot g}{A}

                              \small \Delta p=\left (\rho \cdot g \right )\cdot h

                              \small \Delta p=\left (\left ( 1{,}2\; \tfrac{kg}{m^3} \right ) \cdot \left (9{,}82\; \tfrac{N}{kg} \right ) \right )\cdot h

                              \small \Delta p=\left ( 11{,}784\; \tfrac{N}{m^3} \right )\cdot h          

                              \small \Delta p=\left ( 11{,}784\; \tfrac{N}{m^3} \right )\cdot\left ( 4900\; m \right )=57741{,}6\; Pa=0{,}570\; atm

                  


Brugbart svar (0)

Svar #3
11. maj 2017 af janhaa

#1

en formel for å beregne trykket x km over havet er:

p(x)=p=0,88^x\\ der\\ p(4,9)=0,88^{4,9}\approx 0,535\,(atm)

hvor p(0) = 1 atm, dvs

\Delta p = (1-0,535)atm \approx 0,466\,atm

her antok jeg en trykk-reduksjon på 12 % pr km.

Hvis trykk-reduksjonen er 16 % pr km, så:

P(4,9)=0,84^{4,9}=0,426\,(atm)\\ der \\ \Delta p=(1-0,426)atm = 0,574 \approx 0,57\,(atm)


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. maj 2017 af janhaa

beste er å bruke:

p=\rho \cdot g \cdot h\\ DVs\\ \Delta p = \Delta \rho \cdot g \cdot h


Brugbart svar (1)

Svar #5
14. maj 2017 af hesch (Slettet)

https://da.wikipedia.org/wiki/Barometrisk_h%C3%B8jdeformel

Så "officielt" bliver trykket 543,82 [hPa] = 0,5367 [atm], som angivet i  #1.

Men det afhænger bl.a. af luftfugtighed, der har indflydelse på luftens varmefylde, for luften afkøles med højden i varierende grad med den. Temperaturændringer vil påvirke luftens densitet, tror jeg nok.


Skriv et svar til: Hjælp! Hvordan beregner man tryksforskellen i fysik?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.