Matematik

Brøker

15. maj 2017 af AlmægtigeAsta (Slettet) - Niveau: 8. klasse

Jeg ved ikke hvordan man plusse 3 brøker sammen, nogle der kan hjælpe?

Eksempel: 7/54+ 6/53+5/52 = 


Brugbart svar (0)

Svar #1
15. maj 2017 af NetteLind (Slettet)

For at lægge brøker sammen, skal du finde en fælles nævner. F. Eks: 3/5+6/7. Nu finder vi en fælles nævner dvs. vi finder et tal begge nævner går op i. Her er det nemmest at gange 3/5 med 7 (da det er nævneren i den anden brøk), og gange 6/7 med 5.
Da får vi: (3*7)/(5*7) + (6*5)/(7*5) = 21/35 + 30/35. Vi har nu en fællesnævner, og vi kan lægge tællerene sammen, altså (21+30)/35 = 51/35. Denne brøk kan ikke forkortes, da der ikke er noget tal, der går op i tæller og nævner.
Skal du ligge tre brøker sammen, vil du skulle gøre det samme igen. Tag igen eksemplet, hvor der bliver lagt en tredje brøk til: 3/5+6/7+4/9. Da fik vi 3/5+6/7=51/35. Her gør du så det samme igen for at finde 51/35+6/7.
Det samme kan du gøre, når du skal trække brøker fra hinanden.

Brugbart svar (0)

Svar #2
15. maj 2017 af mathon

fællesnævneren
er:  FN = 52 · 53 · 54 = 148824

Brøkerne forlænges til fællesnævner:
                                                           
                          \small \frac{7\cdot 52\cdot 53}{FN}+\frac{6\cdot 52\cdot 54}{FN}+\frac{5\cdot 53\cdot 54}{FN}

                          \small \frac{19292}{FN}+\frac{16848}{FN}+\frac{14310}{FN}=\frac{50450}{148824}=\frac{25225}{74412}

                         


Skriv et svar til: Brøker

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.