Kemi

Densitet og relativ densitet

15. maj 2017 af Tobias3 - Niveau: B-niveau

Hej.

Er der en der kan forklare hvad densitet og relativ densitet er (samt forskellen) og hvorfor den relative densitet giver mere pålidelige svar?

-Tobias :))


Brugbart svar (0)

Svar #1
16. maj 2017 af AngelOneOne

Hej

Densitet (massefylde) er et mål for, hvor meget masse der er til stede i et givet volumen af stof. Relativ densitet (relativ massefylde) er sammenligning af massefylden for et stof med massefylden for en bestemt standard, som for eksempel vand, ved en given temperatur eller tryk. Relativ massefylde er også kendt som vægtfylde.

Målinger af massefylde kræver at masse/volumen, der skal indgå i svaret. Relativ massefylde på den anden side blot er en sammenligning af densiteter mellem to stoffer som et forhold, så enheder er ikke nødvendigt. For eksempel er den relative densitet af en prøve med vand til en anden prøve med vand lig med 1,0 g / ml : 1,0 g / ml, og fordi de enheder på begge sider udligner hinanden, det endelige svar blot ligger på 1,0:1,0.

Brug af vand som en standard for stoffer der er tungere end vand, som for eksempel guld, resultere i relativ massefylde, der er større end 1,0. Guld har en relativ massefylde på 19,30, og almindeligt bordsalt (NaCl) har en relativ massefylde på 2,16. Mindre tætte materialer har en værdi på mindre end 1,0, som for eksempel ammoniak hvor det er 0,8974. For gasser, kan man bruge en specifik standardgas til sammenligningen.

Relativ massefylde, kræver en bestemt temperatur (samme temperatur for både standard og prøve) for faste og flydende stoffer - og et bestemt tryk for gasser.

Relativ massefylde er mere pålidelig, fordi du udelukkende benytter dig af standardværdier, tabelopslag eller atom- og molekylemasser (som må antages at være korrekte), hvor massefylde, kræver nøjagtige målinger af både volumen og vægt (og mange gange også den temperatur der er målt ved, da mange stoffers massefylde er afhængig af temperaturen), hvilket kan være svære at opnå i normale laboratorieomgivelser.

/Angel

- - -

/Angel


"The Universe is under no obligation to make sense to you" - Niel deGrasse Tyson
Look deep into nature, and then you will understand everything better” - Albert Einstein


Skriv et svar til: Densitet og relativ densitet

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.