Matematik

Chi i anden test/goodness of fit

29. maj 2017 af Mikkeldkdk - Niveau: B-niveau

Hej jeg vil gerne lave noget statistik der sammenligner Danmark og og Viborg kommunes fjernvarmeforbrug, for at teste hvor meget de ligner hinanden. Hvordan gør jeg? 

Se vedhæftet billede. På billedet er der antal fjernvarmekunder fordelt på antal år.


Brugbart svar (0)

Svar #1
29. maj 2017 af peter lind


Brugbart svar (1)

Svar #2
29. maj 2017 af peter lind

Du finder index for udviklingen i antal kunder. Derefter kan du lave en sammenligning efter hvor meget de ligner hinanden. Jeg vil mene at det bedre kan betale sig at lave regression på de data.


Svar #3
29. maj 2017 af Mikkeldkdk

Hvis jeg nu laver regression, hvordan skal disse tal så sammenlignes

Brugbart svar (1)

Svar #4
29. maj 2017 af peter lind

Så bliver det en sammenligning af om væksten og funktionen er den samme. så vidt jeg ka se bliver det en lineær funktion i begge tilfælde


Brugbart svar (1)

Svar #5
29. maj 2017 af SuneChr

Man kan også opstille en nul-hypotese,

"Udviklingen i antallet af fjernvarmekunder for Viborg Kommune er den samme som udviklingen i antallet af fjernvarmekunder på landsplan, for perioden 2010 - 2017"

og undersøge sammenhængen v.h.a. χ2 test med et signifikansniveau på f.eks. 5%.


Svar #6
29. maj 2017 af Mikkeldkdk

Ja det var også det jeg tænkte, sunechr. Men de værdier er jo langt fra hinanden hvordan laver jeg dem om til procent så der er sammenligningsgrundlag mellem Viborg og hele Danmark?

Brugbart svar (0)

Svar #7
29. maj 2017 af peter lind

lav et index


Svar #8
29. maj 2017 af Mikkeldkdk

https://www.studieportalen.dk/kompendier/matematik/formelsamling/procentregning/indekstal

Er det ikke det her du mener peter lind? 

Indekstal for viborg og hele danmark, og så lav en xtest over dem ikke?


Brugbart svar (0)

Svar #9
29. maj 2017 af peter lind

Jo. Det er det


Svar #10
29. maj 2017 af Mikkeldkdk

Kan det virkelig passe at jeg får en chi i anden værdi på 0,00872? I så fald er der så grund til at sammenligne


Svar #12
29. maj 2017 af Mikkeldkdk

.


Brugbart svar (0)

Svar #13
29. maj 2017 af peter lind

Det er for godt til at være sandt. Forudsætningerne for at bruge en χ2 test er ikke opfyldt. Brug hellere lineær regression


Brugbart svar (0)

Svar #14
29. maj 2017 af fosfor (Slettet)

Hvis du vil teste om udviklingerne er proportionale, så lav en linear regression af

årstal vs. \frac{\text{forbrug danmark}}{\text{forbrug viborg}} og test om hældningen er 0


Svar #15
29. maj 2017 af Mikkeldkdk

Får ligningerne:

Hele Danmark: y = 18993x - 4E+07

Viborg kommune: y = 313,76x - 606638

Hvad er det helt præcist jeg kan sige om de to tal? Altså hvordan sammenlignes de(a og b)


Brugbart svar (0)

Svar #16
29. maj 2017 af SuneChr

# 15
I Excel fås
Hele Danmark:       y = 18993·x + 2·106
Viborg Kommune:  y = 313,94·x + 24023
(x = 0 er året 2010)

Ser vi på brøken
\frac{\textup{Viborg}_{antal}}{\textup{Danmark}_{antal}}   ligger den i intervallet [0,015197 ; 0,015355]  altså meget konstant.
 


Svar #17
29. maj 2017 af Mikkeldkdk

Hvorfor får du disse tal? bruger du lineær regression sunechr?

Hvad siger a og b noget om i det her tilfælde? :)


Brugbart svar (0)

Svar #18
29. maj 2017 af SuneChr

# 17
Ja, lineær regression foretaget i Excel.
Mest interessant er nok den nævnte brøk  \frac{\textup{Viborg}_{antal}}{\textup{Danmark}_{antal}}  som tilnærmelsesvis er konstant for alle årene.


Brugbart svar (0)

Svar #19
29. maj 2017 af peter lind

jeg vil stadig anbefale regression hvor du betragter den ene række som en fuktion af den anden. Det bliver meget klarere på den måde.


Svar #20
29. maj 2017 af Mikkeldkdk

Forstår ikke hvad det er at 

Viborg/Danmark skal vise

og hvad er det for nogle antal du mener skal divideres med hinanden?

Og viser a og b ikke noget?


Forrige 1 2 Næste

Der er 26 svar til dette spørgsmål. Der vises 20 svar per side. Spørgsmålet kan besvares på den sidste side. Klik her for at gå til den sidste side.