Matematik

Man kan ikke opskrive en ligning for en linje i rummet? Men hvorfor?

08. juni 2017 af Henry1505 (Slettet) - Niveau: A-niveau

Mit spørgsmål lyder som ovenstående. Hvordan kan det være?


Brugbart svar (0)

Svar #1
08. juni 2017 af peter lind

Fordi der er to parametre  nemlig enretningsvektor. Derfor kan man ku angive en parameterfremstilling


Brugbart svar (1)

Svar #2
08. juni 2017 af Soeffi

#0. I planen vil en ligning på formen ax + by + c = 0 give en ret linje af  punkter (x,y).

I rummet vil en tilsvarende ligning: ax + by + cz + d = 0 give et plan. Man kan godt beskrive en ret linje i rummet som skæringen mellem to planer, og så ville denne linjes punkter altså skulle opfylde to ligninger: ax + by + cz + d = 0 og ex + fy + gz + h = 0. 

Dette bliver for besværligt i praksis, og man vælger derfor en parameterfremstilling.


Brugbart svar (1)

Svar #3
08. juni 2017 af mathon

Fordi begrebet "normalvektor" til en linje i rummet ikke kan defineres éntydigt.

Derimod kan en normalvektor til en plan i rummet defineres éntydigt.


Skriv et svar til: Man kan ikke opskrive en ligning for en linje i rummet? Men hvorfor?

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.