Matematik

Reducering af udtryk (blandet nævner)

09. september 2017 af Alexandravest (Slettet) - Niveau: B-niveau

Hej, håber i kan hjælpe mig med dette udtryk.

k=(a-b)/2a-(3b-2)/5a+4

jeg vil umildbart lave 4 til en brøk 4/1

K=(a-b)/2a-(3b-2)/5a+4/1

så vil jeg finde en fællesnævner som jeg får til 10a + 1 

er det rigtigt, og hvis det så er, hvordan skal jeg så gange den ind i tælleren? 

tak på forhånd 


Brugbart svar (0)

Svar #1
09. september 2017 af SuneChr

Er det sådan det ser ud med vandret brøkstreg?

k=\frac{a-b}{2a}-\frac{3b-2}{5a}+4

Hvis ja, er fællesnævneren (10a)
Forlæng første brøk med 5, anden brøk med 2 og gang tredje led med \frac{10a}{10a}


Svar #2
09. september 2017 af Alexandravest (Slettet)

præcis, grunden til du ganger med 10a/10a i sidste led, er det fordi at det ikke er en brøk og også skal have samme nævner?


Brugbart svar (0)

Svar #3
09. september 2017 af SuneChr

Ja, i virkeligheden er brøkens værdi blot lig med 1. At gange med 1 forandrer ingenting.
Kan også, som du skrev, forlænge 4/1 med (10a). Det giver det samme.


Brugbart svar (0)

Svar #4
09. september 2017 af Mathias7878

k = \frac{5a-11b+4}{10a}+4

- - -

 

 


Svar #5
09. september 2017 af Alexandravest (Slettet)

skal lige være sikker :)

Metoden er ...

5(a-b) -2(3b-2) + (10a/10a *4) over 10a

= 5a - 5b - 6b + 4 +40a .... over 10a 


Brugbart svar (1)

Svar #6
09. september 2017 af SuneChr

Ja, tælleren kan så yderligere reduceres lidt.

\frac{45a-11b+4}{10a}              Her kan ikke yderligere forkortes.


Skriv et svar til: Reducering af udtryk (blandet nævner)

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.