Matematik

differentiere notation

10. september 2017 af bradapete (Slettet) - Niveau: B-niveau

Jeg ved godt hvordan man løser den, men hvordan skal man skrive notationen op i en aflevering?

En funktion f er bestem ved f(x)=x^{2}

bestem en ligning for tangenten t til grafen for f i punktet (2,4)


Brugbart svar (1)

Svar #1
10. september 2017 af janhaa

slope: f ' (2) = 2*2 = 4

y-4 = 4*(x-2)

y = 4x - 4

y -4x + 4 = 0


Brugbart svar (1)

Svar #2
10. september 2017 af fosfor (Slettet)

Tangentens ligning i (2,4)
y = (x - 2) f'(2) + 4
y = (x - 2) 2*2 + 4
y = 4(x - 2) + 4


Svar #3
10. september 2017 af bradapete (Slettet)

har lige vedhæftet en fil af min opskrivning - burde man nævne det med y=ax+b, eftersom den er essentielt for opgaven?

Vedhæftet fil:ggg.PNG

Brugbart svar (0)

Svar #4
10. september 2017 af Mathias7878

#3

Det er vel en god ide at gøre, når du ikke bruger formlen for tangentligningen, men i stedet for vælger at benytte differentiering til at finde a og derefter isolere b.

 Du kan sagtens nævne i starten at opgave at du vil finde tangentens ligning, som er en lineær funktion på formen y = ax+b

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #5
10. september 2017 af Mathias7878

Et eksempel på en besvarelse af opgave på samme måde, som du har gjort:

Lad 

f(x) = x^2

Vi bestemmer en ligning for tangenten t til grafen for f i punktet P(2,4) ved at differentiere f(x):

f'(x) = 2x

Da differentialkvotienten f'(x) er lig tangentens hældning, dvs. a i den lineære funktion, indsættes x-koordinatte til punktet, dvs. x=2, ind i f'(x)

f'(2) = 2*2 = 4

Da vi nu både kender x-værdien, y-værdien og a, kan vi isolere b i den lineære funktion for at opstille en ligning for tangenten i punktet P(2,4):

4 = 4*2+b

4 = 8+b

b = 4-8 = -4

Dvs. ligningen for tangenten t til grafen for f i punktet P(2,4) er bestemt som:

y = 4x-4

- - -

 

 


Skriv et svar til: differentiere notation

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.