Matematik

Hjælp til funktionsforskrift for en lineær funktion

11. september 2017 af Heidi098 (Slettet) - Niveau: 10. klasse

Forstår ikke denne opgave, da der er 2 forskellige priser, skal jeg dividere 72 med 5, men prisen bliver jo ændret hvis man køber 5 dage eller over?

Hos CICLI DEGANI i Italien koster det 36 euro at leje en cykel i 2 dage og 72 euro for 5 dage

Det oplyses, at prisen for lejen af en cykel hos CICLI DEGANI kan beskrives ved en lineær funktion

f(x) = a · x + b 

Hvor f(x) er prisen for leje af en cykel i x dage. 

a) Bestem a og b i forskriften for funktionen f.

b) hvor meget skal man betale for at leje en cykel i 1 dag?

Håber en kan hjælpe :)


Svar #1
11. september 2017 af Heidi098 (Slettet)


Brugbart svar (0)

Svar #2
11. september 2017 af peter lind

Dine oplysniger om priser giver at f(2)=a*2+b = 36 og f(5)=a*5+b=72


Svar #3
11. september 2017 af Heidi098 (Slettet)

Hvad er a og b så?

Og hvis det kun skal være én funktion


Brugbart svar (0)

Svar #4
11. september 2017 af fosfor (Slettet)

a*2 + b = 36
a*5 + b = 72

Løs to ligninger med to ubekendte a,b. (Dvs. isoler a i den første, og indsæt resultatet i den anden, der derefter kun afhænger af b)

Svaret er da f(x) = a x + b


Svar #5
12. september 2017 af Heidi098 (Slettet)

Jeg forstår ikke hvad du mener fosfor.

Hvordan finder jeg ud af hvad a og b er?

Kan du måske skrive svaret så jeg kan se hvad det er man skal gøre?


Brugbart svar (0)

Svar #6
12. september 2017 af Mathias7878

Isoler b i første ligning:


a*2 +b = 36 <=> b = 36-2a

Indsæt b i den anden ligning for at isolere a:

5a +b = 72 <=> 5a + 36-2a = 72 <=> 3a = 36 <=> a = 36/3 = 12

Indsæt nu a ind i den første ligning, hvor b er blevet isoleret:

b = 36 -2a = 36-(2*12) = 36-24 = 12

- - -

 

 


Brugbart svar (0)

Svar #7
12. september 2017 af Mathias7878

f(x) = 12x+12

- - -

 

 


Skriv et svar til: Hjælp til funktionsforskrift for en lineær funktion

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.