Matematik

Eksponentielle funktioner

24. september 2017 af 1stein (Slettet) - Niveau: Universitet/Videregående

Hej folkens, her er mit spørgsmål:

I tabellen (den er ligegyldig her) ses årsomsætningen for en global webbaseret taxavirksomhed i perioden 2013-2015.

I en model kan udviklingen i virksomhedens årsomsætning beskrives ved en funktion af typen: f(x)=b*a^x

Hvor f(x) står for årsomsætningen til tidspunktet x (antal år efter 2013)

Opgaven: Forklar betydningen af a?


Brugbart svar (0)

Svar #1
24. september 2017 af fosfor (Slettet)

a er den multiplikative ændring af årsomsætningen pr. x-enhed (dvs. år)

Desuden gælder
   a = 1 + p / 100
hvor p er den procentvise vækst af årsomsætningen pr. x-enhed (dvs. år)


Brugbart svar (0)

Svar #2
24. september 2017 af mathon

      \small \small a=1+p\cdot 10^{-2}=1+r er fremføringsfaktoren pr. år og og \small p er fremføringsprocenten pr. år.


Svar #3
24. september 2017 af 1stein (Slettet)

Nå ja jeg ved godt a er fremskrivningsfaktoren.

Men jeg skal lige være helt sikker: hvad står a for ift. årsomsætningen? er det antal besøgende i gennemsnit pr år eller den multiplikative ændring af årsomsætning pr år?


Brugbart svar (0)

Svar #4
24. september 2017 af mathon

…den multiplikative ændring af årsomsætning pr år.


Svar #5
24. september 2017 af 1stein (Slettet)

Jeg vil bare være sikker.

Men hvad betyder "multiplikative ændring"?


Brugbart svar (0)

Svar #6
24. september 2017 af fosfor (Slettet)

At a er den multiplikative ændring pr. år betyder at hvis værdien er 10 i år, så er den 10*a næste år og 10*a*a om to år, og 10*a*a*a om tre år, osv.

Og det er det der sker i en eksponentiel funktion da
ba0 = b
ba1 = b*a,
ba2 = b*a*a,
ba3 = b*a*a*a
osv


Svar #7
24. september 2017 af 1stein (Slettet)

Nåhr ja det er klart. Men ligesom x stod for antal år efter 2013, hvad står a så for?


Skriv et svar til: Eksponentielle funktioner

Du skal være logget ind, for at skrive et svar til dette spørgsmål. Klik her for at logge ind.
Har du ikke en bruger på Studieportalen.dk? Klik her for at oprette en bruger.